'De suggestie van VVD-leider Mark Rutte om Holocaustontkenning niet langer te vervolgen vanwege de vrijheid van meningsuiting, roept de vraag op hoe het nu in Nederland is geregeld.
Het ontkennen van de moord op zes miljoen joden door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog kent in Nederland – anders dan in Frankrijk en Duitsland – geen aparte strafbepaling. ‘Het hangt helemaal af van de context waarin het gebeurt, het ligt aan de woorden die je gebruikt’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.
In artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht staat dat als een groep mensen opzettelijk wordt beledigd, het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat. Rechters baseren zich op dit artikel bij de Holocaustontkenning. De maximumstraf op het ontkennen van de Holocaust is een jaar gevangenisstraf of 7.400 euro boete.
Als het door meerdere mensen in samenspraak gebeurt, is de maximumstraf twee jaar cel of 18.500 euro.‘ We laten het over aan de rechter of er sprake is van voldoende ernstige groepsbelediging,’ zegt hoogleraar informatierecht Egbert Dommering.
‘Het wordt niet beschouwd als een bijdrage aan het historische debat, maar meer als het kwetsen van een groep.’
Volgens Dommering kan de rechterlijke macht met de algemene bepaling wel uit de voeten. Hij vindt het voorstel van Rutte een slecht idee: ‘Rutte ziet niet dat internet een enorme aanjaagfunctie heeft voor haatzaaien.
’In Duitsland geldt een maximumstraf van vijf jaar. De rechter ziet het ontkennen van de Holocaust ook als opruiing. Daardoor valt de strafmaat hoger uit dan bijvoorbeeld in Nederland. In Nederland wordt de Holocaust met enige regelmaat ontkend.
Eerder dit jaar nog werden twee mannen bestraft met voorwaardelijke celstraffen van drie en zes maanden en taakstraffen van 60 en 120 uur omdat zij op een internetforum onder meer de Holocaust ontkenden. In de Tweede Kamer wordt nog voor de zomer een initiatiefwetsvoorstel ingediend door Joël Voordewind van de ChristenUnie. ‘Wij willen alle bagatelliserende en beledigende ontkenning van genocides strafbaar stellen.’
Aernout Nieuwenhuis, universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit aan de Universiteit van Amsterdam, noemt het ‘symboolwetgeving’. Voordewind bestrijdt dat. ‘Het moet een ondersteuning zijn van de rechter. Nu binden rechters de strijd vaak niet aan vanwege de algemene formuleringen.’BRON: De Volkskrant.
(de rails die stopt voor het dodenkamp)
- Holocaust betekent letterlijk ‘brandoffer’ (naar het Griekse ὁλόκαυστον -‘geheel verbrand’). De term is in de jaren vijftig ontstaan voor de massamoord op Europese Joden tijdens het nazi-regime, vooral in de periode 1942-1945.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten