"Toepassingen
Het wordt vooral gebruikt als conserveermiddel dat de groei van gisten, bacteriën en schimmels tegengaat. Echter alleen als de pH lager is dan 3,6, zoals in sambal, jam, frisdranken en vruchtensappen. Ook aan augurken en sauzen wordt natriumbenzoaat vaak toegevoegd. In cosmetica wordt het met name in zure shampoo, douchegel en lotions gebruikt.
Naast het gebruik als conserveermiddel wordt natriumbenzoaat onder meer gebruikt in vurwerk, in combinatie met kaliumperchloraat of kaliumchloraat geeft het in een open buisje het bekende fluitende geluid.
Regelgeving, toxicologie en veiligheid
Natriumbenzoaat kan door een natuurlijke reactie met vitamine C het schadelijke en kankerverwekkende benzeen vormen. Desondanks wordt het al enkele tientallen jaren gebruikt in de frisdrankindustrie. Onderzoekers van de Sheffield Universiteit brengen het gebruik van natriumbenzoaat daarnaast in verband met celbeschadigingen, met name aan de mitochondria.
Een onderzoek van de wereldgezondheidsraad in 2000 naar de effecten van natriumbenzoaat concludeerde dat het middel veilig voor consumptie was, hoewel de WGO wel opmerkte dat de hoeveelheid beschikbare wetenschappelijke kennis omtrent de veiligheid beperkt was. In België worden nog veel frisdranken gepreserveerd met natriumbenzoaat, maar er is een trend om het te verwijderen of te vervangen door andere bewaarmiddelen."Bron WIKI.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten