Ondanks moderne hersenopvattingen blijven de verslagen van mensen met een uitzonderlijke ervaring door gaan. Dat de mens meer is dan zijn hersenen ontvangt eerder veel antipathie, ook bij artsen, die al min of meer het advies krijgen om niet in te gaan op mensen die bijna dood ervaringen hebben gehad, en om dat maar meteen onderuit te halen als hallucinaties. Ik vind het merkwaardig en menselijk vreemd, dat je mogelijk bewijzen in overvloed hebt, dat de mens meer is dan zijn stoffelijk lichaam, en dat je als enige hebt een uiting van sterk verweer daartegen. Stel je zou een eeuwigheid in je vooruitzicht hebben, waarom zou je dan perse willen blijven hangen in het geloof van dit tijdelijke en nietmaals al te beste bestaan?
Vreemder nog, zou je dat dan niet boven alles willen achterhalen en weten?
Het zou ingrijpender zijn dan zelfs het bestaan van God of van buitenaardse intelligentie.
Maar de ratio heeft een opvallend effect, eerder laat je jezelf in een diep dal "weg verklaren" door de hedendaagse nihilistische ratio, die alle waardes van bestaan ontkent, de mens geen kroon en de aarde geen middelpunt, slechts dust is al we are..
De westerse wetenschap heeft de mens ontdaan van al zijn bestaanszin, niet dat het bestaan minder wonderbaarlijk ware, nu we weten dat we geen kroon van een schepping zijn, want evolutie is een prachtig ontwerp in zichzelf / en het zou absurd zijn de aarde in het midden van alles te zetten. Maar de wetenschap was nog niet klaar. Allerlei mensen, zoals bijvoorbeeld Daniel Dennett ontkennen zelfs dat de mens bewustzijn heeft. (Een aard zelfbedrog.) Het enig zekere van je bestaan is weliswaar het gegeven dat je bewust bent. Bewustzijn is de constante aan staande lichtschakelaar, die alleen wordt onderbroken bij een diepe slaap.
De wetenschap heeft inmiddels alles zo 'dood' verklaard, dat ze zelf problemen krijgt met haar eigen nihilisme. Maar in de grond worden gewoonweg ingrijpende ervaringen ontkent van mensen, die de wetenschap tegenspreken.
Vreemd is het dan dat wetenschap blijkbaar geen enkele poging doet om deze ervaringen daadwerkelijk te onderzoeken, samen met de bevooroordeelde skeptici hebben ze er geen enkele boodschap aan. Je moet daarom gewoonweg de verhalen en ervaringen van mensen aanhoren. Als je daadwerkelijk meer bent dan je lichaam, wil je dat dan niet weten? Je kortstondige bestaan zou enkel nog een stip zijn wanneer je als essentie een transcendentie zou delen. Je bent dan in gronde een transcendent wezen in een stoffelijk lichaam. De dood van het lichaam zou de ketens verbreken van deze tweedeling, mensen ervaren dan voor hen bijna onverwoordbare ervaringen die hen ten volle doen beseffen dat het lichaam niet meer is dan het cocon van een rups die de vlinder op zijn vlucht achterlaat.
Ik kwam het verhaal tegen in een oude Oprah Winfrey show van Elisabeth Taylor, die haar BDE beschrijft. Een constant element van een groot deel van bijna dood ervaringen is de uittreding uit het lichaam. Een groter bewijs dat je meer bent dan een lichaam kun je niet krijgen. Als dit een illusie is wil ik nog steeds graag weten hoe het brein dan zulke illusies creëert. Want waarom zou het brein daartoe in staat zijn? Tenzij het een realiteit is.
Bovendien is er vaak kennis van de lichaam verlaters van wat er gebeurt rondom de wederopwekking van hun lichaam.
Dankzij de hedendaagse kennis is er in elk geval gróte verwarring ontstaan, in zowel medische als wetenschappelijke kringen, over het moment van wel of niet 'definitieve dood'. (Behoorlijk voorbarig om dan bijvoorbeeld al een donorwet te maken waarbij mensen na constatering van geen neuronen activiteit dood worden gemaakt om aan hun organen te komen. Maar voor deze boevenbende moet je bij de politiek zijn.)
* Ik las een bijzonder geval aangaande Titus Rivas (zijkolom.)
Het uittreden en boven je lichaam verkeren in vogelperspectief, terwijl je kunt beschrijven wat er rondom je lichaam gebeurt, vaak gaat het om verifieerbare bewijzen (daarover hebben skeptici het niet) kloppende waarnemingen achteraf dus.
Hieronder even Elisabeth Taylor :
Geen opmerkingen:
Een reactie posten