"Het conflict tussen moslims en boeddhisten in de zogenoemde Rakhine staat in Birma, dreigt vreselijk uit de hand te lopen. Birmese veiligheidstroepen zijn er sinds gisteren in gevecht met miltante moslims na de bloedige aanslagen van een paar dagen geleden op dertig politieposten aan de grens met Bangladesh, waarbij 104 mensen om het leven kwamen.
Grote aantallen islamitische Rohingya en boeddhistische burgers zijn het gebied ontvlucht. Aan de oorsprong van het conflict ligt de behandeling van de ongeveer 1,1 miljoen islamitische Rohingya in het voornamelijk boeddhistische Birma. De nationale leider Aung San Suu Kyi heeft de aanslagen veroordeeld en de veiligheidstroepen geprezen maar spreekt zich niet uit over de positie van de Rohingya. Internationale leiders en ook de Dalai Lama hebben haar gevraagd de rechten van de Rohingya te respecteren.
De Nobelprijswinnaar voor de vrede is door westerse critici beschuldigd zich niet uit te spreken over de benarde positie van deze moslims in Birma. Ze zijn verstoken van de meest elementaire burgerrechten en worden door Birmezen beschouwd als illegale immigranten uit Bangladesh, hoewel de wortels van de Rohingya in Birma al eeuwenoud zijn." Bron: Boeddhistisch dagblad & complete tekst
Ik heb het Boeddhisme eigenlijk altijd beschouwd als verreweg de enige religieuze beweging die vrede en broederschap aan de basis heeft (meer dan ooit het christendom.)
Het is ook niet specifiek een Godsdienst, want een Godsdienst erkent een verpersoonlijkte Godheid terwijl het boeddhisme uitgaat van de 'innerlijke verlichting' van de mens. (Lees eens een prachtig werkje van de Boeddha.)
Maar verbijsterend is het niet, dat boeddhisten zich scharen achter Geert Wilders, heel letterlijk: zo merkte een der boeddhisten (die een racistische groep tegen moslims leidt) op dat hij 'iemand uit Holland.. éne Welder Wolder of zoiets / ó pardon u bedoelt Geert Wilders - zeer bewonderde. Hij noemde Wilders zelf een martelaar die de persoonlijke bederigingen weerstaat.
Natuurlijk is dit verre van onwaarschijnlijk, want overal waar onderscheid bestaat is de kern, de grond gelegd van alle wereldwijde intolerantie en dit al vanaf het jaar ver voor NUL.
Religies die ten aanzien van andere religies en religieuze overtuigingen - of aftakkingen daarvan op oorlogspad zijn, zoals de katholieken tegen de protestanten eens in Ierland (Kleine heugenis daaraan, Hier.)
Net zoals alle nationalistische verdeeldheid vanaf het oer stammenbewustzijn lang geleden - voert ook religieuze verdeeldheid tot geweld.
Of deze extreme aftakking van het Boeddhisme van grote invloed is op onder andere de Dalai Lama is nog de vraag, maar het is wel bevreemdend dat deze filosofie van de vrede tot racisme en intolerantie kan leiden :
Twee linkjes:
Boeddhistisch Dagblad
Birmese racistische boeddhisten steunen Donald Trump
Frans-Jozef schreef:
"Hallo Boeddhistisch dagblad, hoe komt het dat er in dit artikel gesproken wordt van een anti islamitische boeddhistische organisatie. Is dat niet net zoiets als een vlees etende vegetarische organisatie? Wat is daar de redenering achter? Is het feitelijk zo dat die organisatie boeddhistisch is? Wanneer is een organisatie boeddhistisch? Ik krijg het even niet helder. Kun je me even op weg helpen hiermee? Ben benieuwd naar de uitleg."