Carl Sagan in dit filmpje (onderstaande).
De dubbelheid van iemand, die voor honderd procent gelooft in de wetenschap, zoals Carl Sagan, en die meent dat de mens, en zijn hersenen, de complete puzzel van heelal kunnen samenstellen. Maar waarom zou je dát geloven, als je stelt dat de mens een verder 'toevalsproduct' is, in de evolutionaire keten, en dus niet ontworpen om alwetende te zijn?
Sagan somt in het kort een lijst op van alles wat de mens heeft ontdekt, in die mate dat je zou menen, de mens kan het ganse heelal in zijn 'binnenzak steken'.
Sagan somt in het kort een lijst op van alles wat de mens heeft ontdekt, in die mate dat je zou menen, de mens kan het ganse heelal in zijn 'binnenzak steken'.
Want de mens is reeds alwetende, hij kan honderden lichtjaren terugkijken in het heelal, en zelfs ongeveer de plaats aanwijzen waar het heelal zelf is begonnen.
Wanneer je echter concludeert dat de mens alwetende is, dan moet je ook concluderen dat het heelal tóch is ontworpen voor de mens, die het immers volledig kan begrijpen uitleggen en bevatten.
Het heelal is dus gemaakt 'op maat van het menselijk brein' (en bevattingsvermogen.)
Daarmee beweert Sagan het omgekeerde van wat hij suggereert, want wanneer je een moment volledig oprecht bent, dan is het raaskal, dat het heelal is ontworpen voor het begrijpen van de mens.
Het is al even onlogisch om te constateren, dat het menselijk brein ervoor is ontworpen om daadwerkelijk "alles" te kunnen begrijpen en bevatten middels welke wiskundige formules ook.
Het menselijk brein is voortgekomen uit een tussenstadium van apensoorten, het hoofddoel van het brein zou je eerder moeten samenvatten als een verdere mogelijkheid tot overleven: het brein was een verdere mogelijkheid in de natuur om beter te overleven en zich beter aan te passen.
Dat is natuurlijk een heel ander doel, dan het doel van kennis opdoen en alles kunnen verklaren van A tot Z.
Daarom weerspreekt Carl Sagan zich op 'unieke wijze' :
Geen opmerkingen:
Een reactie posten