"De wereld gaat vooruit, maar je moet het wel willen zien, betoogt Steven Pinker
U kijkt naar het nieuws en denkt: wat een ellende is er toch op de wereld. Steven Pinker kijkt naar een hele berg cijfers en ziet: het ging nog nooit zo goed. Met dank aan de Verlichting, de rede en het humanisme, zegt de Canadese hoogleraar, waarvoor hij in populistische tijden dus graag een lans breekt.
Steven Pinker is een onversneden positivo. In Ons betere ik uit 2011 betoogde hij dat de mens steeds minder gewelddadig wordt, anders dan doorgaans wordt aangenomen. Zijn nieuwe boek, Verlichting nu – een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang is nog ambitieuzer. De wereld staat er op vrijwel alle fronten beter voor dan ooit, betoogt hij in bijna 700 pagina’s. Er is niet alleen minder geweld, maar ook minder armoede, honger en ziekte. De criminaliteit daalt, we zijn beter gevoed, gelukkiger en zelfs minder eenzaam dan ooit. Lucht en water zijn schoner geworden en het klimaatprobleem is oplosbaar door verstandige politiek en nieuwe technologie.
Die boodschap is strijdig met de intuïtie van veel mensen. Zij kijken naar het journaal en zien de wereld als een poel van ellende, van de oorlog in Syrië tot honger in Afrika, van terroristische aanslagen tot verdrinkende migranten en toenemende ongelijkheid. Sommige critici zien Pinker dan ook als een hedendaagse versie van dr. Pangloss, de wereldvreemde wetenschapper uit de satire van Voltaire die stug volhield dat hij in de best mogelijke wereld leefde, zelfs toen hij in een pot gekookt werd door kannibalen."(…..)
Bron en COMPLETE verhaal
Pinker is de moderne versie van een RELIGIEUS Atheïst.
Die gelooft dat het mensdom de hele wereld kan draaien en keren met uitsluitend hun intellectuele vermogens.
Dat veel mensen dat intuïtief toch heel anders ervaren, en niet zo geloven in het INTELLECTUEEL positivisme van Pinker, zie onderstaande plaatje, (gepikt uit Twitter) :
Dat is toch zo een beetje wat veel mensen voelen en bezwaard.
Maar laat ik eerlijk zijn, constaterend voor mijzelf dat ik al zestig jaar in vrede leef in dit land en geen dag honger heb gehad. Ik ben natuurlijk niet hét voorbeeld van "wereldvrede" en "geen honger" , het zou nonsens zijn om je eigen situatie als voorbeeld te nemen van vrede en geen honger.
Dan kun je de vraag opwerpen, in al de eeuwen die vooraf gingen, hoe vele malen leefde een of ander volk ter wereld 60 jaar of langer in vrede en zonder honger? Wanneer je vervolgens de mentaliteit van mensen in de middeleeuwen vergelijkt met heden ten dage, zou je tenminste mogen constateren dat er geen mensen meer publiekelijk worden opgehangen of onthoofd, of in nog oudere tijden 'gekruisigd'. Ook slavernij lijkt afgeschaft (met twijfels.) Zijn de mensen inderdaad minder wreed geworden, meer beschaafd, en dit dankzij de bijdrage van Intellect en ratio? En natuurlijk toenemende welvaart mede dankzij technologie. Nog afgezien van de medische wetenschap: mensen gaan niet meer massaal dood aan epidemieën, (daarentegen kampt zoveel procent van mensen met 'welvaartsziektes' zoals diabetes.)
Pinker is daarom zo populair, omdat hij een positivistische boodschap verkoopt over zijn GELOOF in de RATIO, er is zoveel zwart/wit denken dat generaties heden een behoefte hebben aan een positieve boodschap, liefst niet langer doorspekt van allerlei religieuze en andere overtuigingen. Maar dit is toch Pinker zijn 'overtuiging'. Hij gelooft in het dikke brein dat mensen van de evolutie hebben gekregen.
Er dreigen levensbedreigende scenario's heden, de ernstige overbevolking van meer dan 7 miljard mensen, over-verstedelijking en het steeds meer wegvallen van de natuur en natuurlijke bronnen, het loopt helemaal mis met het klimaat, de zeeën lopen vol met plastic afval, er is geen direct oorlogsgevaar maar er zijn tal van oorlogsdreigingen, en oorlogsdreigingen zijn er 'altijd' geweest : Het enige wat de mens en wereld kan helpen is de realiteit. Nu beweert Pinker dat het hem juist gaat om de realiteit, want kijk uit voor zijn 'statistieken'..
Pinker is buiten twijfel een nozem met een kleurige zonnebril, en rozengeur om zich heen, misschien van zijn vele fans. Men zet bloemen en kaarsen omheen zijn VERLICHTINGS geloof..
Ik geloof niet in positievelingen, ik geloof evenmin in alleen maar het zwart/wit doemkijken. Kijk naar de realiteit, kijk naar Wat IS. De realiteit zoals Pinker het zo beklemtoont, heeft behoefte aan nuchtere realistische mensen..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten