Persoonlijk vind ik het voorbarig en een vorm van wetenschapsoverschatting, dat men al dergelijke nabij-toekomstige voorspellingen (in zeker zin) kan doen, over AI en de samensmelting met neuronen. Vergelijkbaar weet men heden nog altijd weinig over de feitelijke werking van hersenen, en hoe bijvoorbeeld mentale ziektes ontstaan. De mens zit dusdanig gecompliceerd in elkaar, dat men voor heel veel geen enkele oplossingen heeft. Om binnen dit stadia van huidige kennis dan al te speculeren over de samensmelting van AI (kunstmatige intelligentie) en het menselijk brein, terwijl men feitelijk nog geen echte definitie heeft van wat nu bewustzijn is. En hoe bewustzijn ontstaat.
Een goed vergelijk als je de kennis wilt nemen over wat men weet over de werking van hersenen, is de psychiatrie, de kennis over psychiatrische ziektes zou je minimaal mogen noemen, mensen krijgen van de farmaceutische industrie talloze medicijnen voorgeschoteld tegen alle mogelijke denkbare psychiatrische stoornissen, maar de algemene noemer van deze medicijnen is dat ze verdovend werken, en tal bij bijwerkingen hebben alsook gewenning optreedt. Ze genezen in de feitelijke zin niets, ze nemen niets weg. Nog niet lang geleden deed men de meest vreselijke dingen bij mensen die werden verondersteld psychisch gestoord te zijn, men sneed er hersendeeltjes uit, en heden zijn stroomschokken nog altijd van toepassing. De vraag is voor mij daarom, wat weet men nu werkelijk?
Dit voordat je de bezorgdheden bekijkt van mensen als Elon Musk, (die eerder wat lijkt te kampen met zijn eigen zwartgalligheid) : zie in onderstaande filmpje.
De vraag blijft vooraleerst nog of menselijk bewustzijn en neuronen niet elementair iets heel anders zijn dan computerchips en bytes. Of een elektronische rekenmachine die nulletjes verzameld.
Het is daarom maar de vraag of men gedachten of bewustzijn ooit kan koppelen aan een mechanische machine. Zoveel weet men nog niet dat men al veel te ver door fantaseert.
Maar de ander zijde is: De mens die eenmaal een bepaalde weg of richting heeft ingeslagen - op collectief niveau - deze richting zal gaan toe scherpen op de uiterste gevolgen. Men is een mechanische technologische richting ingeslagen in het evolutionair verloop, de volgende stap is het dichterbij brengen van kennis/technologie in de vorm van internet, mobiele telefoon/I Phone enzovoort. Mensen 'dragen' de technologie in dit stadium al bij de hand of in de jaszak mee. (Kinderen lopen over de straat te computeren en informatie digitaal toe te spelen.) De daaropvolgende stap die bijna logisch volgt, is de technologie nog dichter te brengen bij de mens, namelijk 'in de mens zelf'.
De laatste fase zou er een zijn, waaraan geen ontkomen meer is. Want dan zit de mens letterlijk gevangen in een digitale wereld, dat zou althans de ultieme droom zijn van GOOGLE en mensen als Ray Kurzweil bv. Deze mensen wachten op de zogenaamde 'singulariteit', dat zou de grote samensmelting zijn van bewustzijn met AI.
Mensen zitten momenteel al helemaal verweven in digitale netwerken, social media, en delen talloze informatie naar elkaar toe. Dit zou daarom eerder een 'logische verdere stap' zijn.
Een ander punt is de tomeloze informatiedrang van mensen, de mens zou je heden beter kunnen samenvatten als een 'technologisch mens' :
De mens is alsmaar aan het wachten op meer/beter/sneller en nog meer mogelijkheden (zoals de spreker in het programma zegt) de nieuwste versie van iets, waar men al uren wacht op de winkelopening om er een flink geldbedrag voor te besteden. Deze drang naar steeds verder leidt tot een bepaalt ultieme, en dat zou zijn dat mens en machine samensmelten.
De angstige vraag zal dan zijn, of de mens nog altijd een vrij en zelfbewust wezen zal zijn, of dat de mens wordt 'her-geprogrammeerd' tot een onderdeeltje van een collectieve machine.
Een laatste veldslag zou zijn, dat de mens de wereld dusdanig verder verziekt, dat hij nog maar een oplossing heeft, en dat is 'zélf digitaal worden' ..
(Mits men gelooft dat dit mogelijk is.)
(Mits men gelooft dat dit mogelijk is.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten