donderdag 12 oktober 2017

'Geloof, filosofie, robots en cyborgs' / Is filosofie overbodig?

Van goden en mensen

Angstaanjagend, als de mens er in de toekomst "zo" zou gaan uitzien............

'Heidegger (1889 – 1976) stelde al lang geleden dat de mens geen greep meer heeft op de moderne technologische ontwikkelingen; het wezen van de techniek onttrekt zich zelfs volledig aan menselijke beheersing. 
Heideggers Alleen nog een God kan ons reddenis de weergave van een gesprek in Der Spiegel(mei 1976) met journalist Rudolf Augstein. De filosoof stelt zelfs dat de filosofie naar zijn oordeel geen verandering meer in de hedendaagse wereldsituatie kan brengen (Die Philosophie ist am Ende). Door het interview werd de uitspraak van Heidegger “Alleen nog een God kan ons redden” beroemd.' (Van goden en mensen.)
Filosofie en levensbeschouwing is nooit aan 'zijn einde', eerder vermoed ik dat het hedendaags materialisme wetenschap en technologie het 'modernistisch geloof' deelt, dat kennis en technologie de noodzaak tot filosofie (en religie) overbodig maakt.
Het gegeven dat het 'wezen der technologie' (wat is het wezen van een ding?) zich onttrekt aan de menselijke beheersing, heeft weinig te maken met een uberding, in de zin dat technologie vormen van intelligentie en kennis aanneemt die niet meer is te achterhalen door de professoren zelf. In dat geval zou men moeten menen dat technologie vergelijkbaar religieuze transcendente vormen zou gaan aannemen.

Noot/13-10* Hiermee bedoelend, dat de technologie in zichzelf niet het intellect van zijn uitvinders en dat wat 'erin' is gestopt kan overstijgen. Neem als voorbeeld dat men alle kennis over bepaalde ongeneeslijke ziektes zou samenvoegen in een databank, de databank kan daarmee nog geen oplossingen 'bedenken' of de mens overstijgen in een bepaalde ingeniositeit.

Alwel dit het geloof schijnt van techno/gelovigen zoals (eerder) Ray Kurzweil, kan men hooguit menen dat technologie zich mogelijk onttrekt aan de mens door zijn rekenkundige kracht, maar dat technologie de mens héél maakt, is toch echt iets heel anders. De heelheid van de mens, als essentie van een bestaan in harmonie en in vrede met al het andere bestaande, met de aarde zelf, het zoeken naar een betere wereld, dat is enkel mogelijk door de filosofie....

De noodzaak van filosofie laat zich nog fijntjes zien in het hilarisch fragment van 'The hitchhikers guide trough the galaxy: The answer to life, universe and everything.' Een toekomstig volk wil van een super-super-computer weten wat de zin is van het leven. Na veel intern computerwerk komt de oppercomputer met het verbluffend rekenkundige antwoord "42".

In feite zit er een bepaalde betekenis achter dit wat slechts een oppervlakkig hilarisch fragment is uit een film. Het laat exact zien waarom geen enkele superieure machine ooit in staat is, om de mens en zijn diepste vragen te ontstijgen. De 'onmogelijke' vraag naar een levenszin die de 'onzin' van dit leven (de strijd en het zwoegen het lijden en sterfelijkheid en al het conflict) kan bevatten kan een superieur ding evenmin beantwoorden.

Eerder zou een toekomstige (bewuste) intelligentie, mits waar - zichzelf al even hard in het water storten om om te komen door kortsluiting, omdat het ding geen levenszin heeft...
The answer to life, universe and everything 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

“The Bible Commands Genocide!” // De Bijbel Beveelt Genocide

E lke kritische christen of andersgezind gelovige heeft zich ongetwijfeld deze vragen gesteld: Meer dan het 'kwaad in de mens' is ...