maandag 18 september 2017

Arjan Lubach komt op voor dierenleed

De uitzending van Arjan Lubach (Gisteren) betrof onder andere het grootschalige dierenleed in Nederland. Ondanks Arjan Lubach de uitzending met enig humor bracht hetgeen bijna bewonderenswaardig was, omdat hij het thema over dierenleed daarmee op geen manier minachtte - dat is wellicht het groot talent van deze man.

Desondanks werd in een mum van tijd duidelijk hoe het er voor staat met de dierenellende in Nederland, de vele stalbranden, de intensiteit van dierhouding, en de belachelijke lage prijs omdat de doorsnee Nederlander niet wil betalen voor zijn vlees eten. Het is niet alleen de moderne veehouderij, maar het is per slot ook de consument, die juist dit weerzinwekkende systeem gaande houdt, omdat hij er geen prijs voor wil betalen.

Arjan maakte - zoals doorgaans - goede statements, 'dieren zijn niet gelijk aan rollen closet papier' (een vergelijk dat werd gemaakt), rollen closet papier zullen met zekerheid van 100% geen weet hebben en niks voelen als ze in brand opgaan. Maar het maakt duidelijk hoe er over dieren wordt gedacht..

De "fabriekshouder" (een naam die je beter aan iemand kunt geven dan een veehouder bij zulk een opeenstapeling van dieren) die in Duitsland een verbod kreeg, om ook maar een dier te houden, en die in Nederland nog mocht uitbreiden na een forse stallenbrand en een hoop sadisme naar dieren toe.
In Duitsland kreeg hij een beroepsverbod, hier verbrandden zijn varkens. Wie is hij?

Een kleine big die kapot werd geslagen op planken, hoe heeft Arjan Lubach daar nog satire aan weten toe te voegen?
En de leugenachtigheid, maar wie voelt dat niet aan - van de supermarkten als het zou gaan om vlees van dieren die een zogenaamd beter leven zouden hebben gehad. Leugenachtige etiketteringen. Vanwege "the good feeling" van de consumenten. Lubach had stickers verzonnen met plaatjes van de leefomstandigheden van dieren om op vleeswaren te plakken.

Maar ook Arjan meende, een dier is geen mens. Een leeuw is ook geen zebrapaard, maar goed.

Zoals eerder blijf ik volharden, dat dit uitsluitend een menselijk waarde etiket is. Is alles wat 'geen mens is'  minderwaardig, niet-waardig, nietswaardig? Wat is er zo speciaal aan de mens als je de dierenbeulen bekijkt? Het onvoorstelbare sadisme? Zou een varken, indien het kon nadenken, zichzelf minderwaardig achten aan mensen? Of zou het mensen veeleer beschouwen als de meest gevaarlijke vijanden en beulen op aarde? ..

Hoe ontstaan ideeën van minderwaardigheid
Minderwaardigheid heeft veel te maken met gewenningsprocessen. Mensen zijn inmiddels gewend geraakt aan de extreme inhumane omstandigheden waarop miljoenen dieren aan leven worden gehouden, door telkens te zien hoe dieren massaal worden gehouden gebruikt / en verbruikt, worden dieren automatisch steeds minder waard.

Blijkbaar werkt dit ook met mensen, eeuwen lang werden bepaalde groepen mensen op een minderwaardige manier behandelt (donkere mensen, Joden et cetera), door mensen op een minderwaardige manier te behandelen ging men automatisch 'minderwaardig denken' over deze mensen. In de nazikampen van Duitsland hadden ook medemensen geen enkele waarde meer. Als je mensen alle waardige omstandigheden ontneemt, ga je ook minderwaardig denken over mensen.

Dit vergelijk gaat zeker op. Als je dieren een "dierwaardig" bestaan laat leiden  (en derhalve geen menswaardig, (waardig is hier ondergeschikt aan het gegeven zelf van verschillen in de natuur, dieren leven niet in luxehuizen, maar in natuurlijke leefomstandigheden) ga je dieren ook meer waarderen.

Als je een groepje koeien ziet staan en grazen op een weiland, ervaar je al snel dat het waardige dieren zijn die leuk staan in hun natuurlijke omgeving. En die je echt geen haar zou willen krenken.

De mensen worden aan de lopende band door de realiteit van de wereld gehersenspoeld om dat te zien wat hen wordt getoond als normaal, als zoals het hoort, wat 'hoort' is dan op zeker moment het plaatje van op elkaar gepropte dieren die met duizenden in een donker naar en zonloos ruim hun korte bestaan verbrengen, tot ze gewelddadig de dood worden ingedreven. Dat is voor de consument overigens geen extra prijs waard.

Per slot krijg je dan zulke stupide reacties zoals in Arjan Lubach. Op de vraag aan een man bij de vleeswaren, of hij weleens dacht aan de leefomstandigheden van dieren - waarop hij antwoordde dat dieren ook niet nadenken over "zijn leefomstandigheden". Wat een ongelofelijke lulkoek..

'In 2017 al 225.000 dode dieren door stalbranden
Het aantal stalbranden is, net als het aantal dieren dat daarbij om het leven kwam, de afgelopen jaren toegenomen. In 2014 brandden er 29 stallen af, in 2015 waren dat er 31 en vorig jaar 47. Bij de 107 branden in drie jaar kwamen in totaal 370.000 dieren om het leven. Dit blijkt uit cijfers van Brandweer Nederland.'  Bron.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...