zondag 17 september 2017

Bestaat "ESP" (Closer to Truth - Season 8, Episode 3)

In de serie Closer To Truth vraagt Robert Lawrence Kuhn zich af of ESP (extrasensory perception) bestaat. Het is één deeltje van de zeer uitgebreide interessante serie van Kuhn. Heeft de mens toegang tot méér mogelijkheden, dan uitsluitend zijn vijf zintuigen? Gebeuren dingen helemaal niet zo toevallig, als een toevallig samenloop, zijn mensen non-lokaal verbonden met elkaar, is de toekomst voorspelbaar? Er zijn voorbeelden te over, waarbij toevalligheid tegelijk een vreemde klik schijnt, met een klik bedoelend dat er op hetzelfde moment iets gebeurt dat de 'toevalligheid', van iets doet opvallen. Gewoonlijk valt een toevalligheid je niet op, het valt op wanneer er samenlopen plaatsvinden, die op zich geheel onbeduidend kunnen zijn maar die je verbazen (je komt een bekende tegen op een weg of op een andere plek, je denkt aan iemand en even later belt deze je op, of je komt mensen tegen die lang geleden een betekenis voor je hadden en die je eigenlijk al was vergeten.) 
 
In hoeverre zou ESP eigenlijk interessant zijn? We nemen algemeen aan dat we individueel bestaan en dus los van elkaar en van iedereen, elk mens is in zeker zin 'zijn eigen automaat', je lichaam is afgescheiden van de hele rest, in feite leven we ondanks het idee van samenleven en samenleving afgescheiden van elkaar, elk in ons eigen ego. Wat zou het daarentegen betekenen, als mensen op een dieper niveau (wat zich meer afspeelt in het onbewuste) met elkaar zijn verbonden, als een volledig weefsel, waarbij alles met elkaar is verbonden? Dat zou betekenen dat de mens niet in een isolement, op een individueel eiland bestaat, bewustzijn is een 'wereld wijd web' waarbij alles - alles beïnvloedt.
Dit zou in elk geval leiden tot een ingrijpend ander besef van bestaan.
 
Het idee van tijd schijnt net zo vast te liggen. Tijd zo menen we speelt zich altijd uitsluitend af in het nu, en omdat derhalve alleen het 'NU' bestaat kunnen we onmogelijk ooit iets weten over toekomst.
(Toekomst is altijd illusionair.)
In gronde is dit echter alleen maar ons idee van tijd. Tijd hebben we vastgelegd in klokken uren en seconden. We nemen hiermee samengaande aan, dat gebeurtenissen zich opeenvolgend scheppen. Een ander idee zou het vergelijk kunnen zijn, met een boek. Stel dit boek beschrijft de totale geschiedenis als het nu en de toekomst vanaf het eerste begin tot aan het einde. Volgens dit boek ligt alles alreeds vast, hetgene wat je het hier en nu noemt is een bepaalde bladzijde 'die je momenteel leest'.
 
Wanneer toekomst al vastligt, zou het mogelijk moeten zijn, om daar iets van op te vangen. Een 'toekomstvoorspeller' kijkt als het ware wat bladzijdes en hoofdstukken verder in het boek van het leven. Het idee dat alles zou vastliggen, limiteert onze vrijheid - terloops -  In dit geval kun je alleen nog de gebeurtenissen deelachtig zijn, zonder daar iets aan te kunnen veranderen. 
 
Laatste is echter niet perse waar. Alle vrijewilsuitingen en besluiten en veranderingen die daardoor ontstonden en ontstaan zijn tevens inbegrepen in dit 'boek van het leven'.
 
:

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...