vrijdag 29 maart 2019

Positivist fantast Steven Pinker

"Wij zijn rijker, slimmer en gezonder dan onze voorouders. Ons leven is interessanter dan het hunne, ons eten gevarieerder en veiliger. We zijn fatsoenlijker. Er is meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en ook de kloof tussen arm en rijk is aan het dichten. En de wereld die, naar verluidt, verdoemd is? Die wereld is vrijer, schoner en vreedzamer dan ooit tevoren.
Dat moet maar eens gezegd worden, vindt Steven Pinker, de befaamde Harvard-taalkundige en psycholoog. En waar hebben we al dat moois aan te danken? Aan de pioniers van de Verlichting, stelt hij in ‘Enlightenment Now’. Leve Descartes, Spinoza, Voltaire en hun kornuiten."
Bron
 
Pinker is voor mij een van de onuitstaanbare fantasten van deze eeuw, hij gelooft als wetenschapper steevast in de zogeheten verlichting, en meent dat kennis voldoende is om een zoveel betere soort wereld te creëren.
 
Pinker kwam opnieuw bij me op, toen ik volgende stukje las, het gaat over het traditionele martelen en doden van stieren in Spanje. Volgens Pinker is de mens nog nooit zo weinig bezig geweest met het "martelen", hij heeft het martelen en het verslaven van mensen/dan wel dieren afgeleerd.
 
Teneinde vraag ik mij af wat de wereld heeft aan zinloze positivisten, die aan een groot publiek verkonden dat de mens een betere soort is geworden, als je maar een dik blinddoek voor ogen hebt.
"Het Spaanse hooggerechtshof heeft een verbod op de marteling van stieren tijdens het wrede festival Toro de la Vega gehandhaafd na jarenlange druk van lokale Spaanse organisaties, waaronder PACMA, en PETA UK. Er zal in de regio Castilla y León in Spanje nooit meer een jonge stier worden neergestoken door mannen met speren. 
Het Spaanse hooggerechtshof heeft een uitspraak gedaan
Het hooggerechtshof heeft dit hoger beroep nu officieel afgewezen, waarmee een einde komt aan de bijna 500 jaar oude barbaarse en inhumane ‘traditie' van het met werppijlen en speren martelen en neersteken van een jonge stier en het afsnijden van zijn staart terwijl hij nog in leven is, waarna de gemeenteraad een ceremoniële speer en medaille toekent aan de persoon die het lijdende dier uiteindelijk heeft gedood."
Bron

Dit soort beëindigen van wrede rituelen kost jaren terwijl wrede rituelen tegen dieren doorgaan tot in deze eeuw en dit jaartal. Mij gaat het niet om lange verhandelingen over het positivisme van Pinker, maar om één vergelijk, uit velen, dat Pinker een verblinde fantast is, overal op de wereld worden dieren massaal gemarteld, de wereld is per definitie NIET schoner geworden, de vreedzaamheid van de wereld bestaat voor Pinker slechts uit zijn getallen en berekeningen en niet uit de realiteit. Er is een wereldwijde holocaust gaande tegen dieren en dierenwereld, zowel in de massale veehouderij als in de plezierjacht en in brute rituelen die de oertijd nog niet zijn gepasseerd.

Natuurlijk gaat ook het menselijk drama onverminderd voort, de grenzen van Europa en Amerika worden hoger, naarmate wereldwijd steeds meer mensen armoede en oorlogen ontvluchten. Pinker meent misschien met overtuiging dat er na twee wereldoorlogen geen derde wereldoorlog meer is geweest (tot nu toe.) Maar telt hij ook de talloze slachtoffers van de kleine oorlogen na WO2? De kloven tussen rijk en arm waren nooit zo schrikbarend groot: neem de 5 a 10 procent allerrijkste der aarde, die meer vermogen hebben dat de rest van het mensdom.

De wereld gaat te gronde aan vervuiling: het grootste taboe, er zijn teveel mensen, die de hele planeet óp consumeren. Miljarden dieren leven en sterven een gruwelijk bestaan en een gruwelijke dood. Wat heb je aan verblind positivisme? Kan niet alleen de realiteit je ogen openen, en daardoor pas iets veranderen?


Reken er maar op, meneer Pinker, dat er flink op wordt los gemarteld in de wereld, de mens is niet beduidend tot een béter mens geworden (helaas) en die boodschap trekt natuurlijk niet aan. Pinker gelooft in zijn wetenschappelijke verlichting, hij meent dat "ratio" in zichzelf iets te doen heeft met humaniteit. Ik zie die logica niet. Kennis en technologie hebben de mens in zich niet tot een beter mens gemaakt.
 
De wereld ziet er schoner uit, omdat je het niet schone zo fijntjes weg kunt spoelen door de toiletten, waar het allemaal terecht komt in de grote wateren en zeeën. Elke dag produceren zoveel mensen zoveel gifstoffen op land en te water, de wereld wordt onderhand alleen nog schoon door de onnoembare hoeveelheden aan bleek een zeepsop...
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...