woensdag 10 mei 2017

'Ray Kurzweil - How are Brains Conscious?'

In de serie Closer to Truth gaat het over de vraag, in hoeverre men de mens als zodanig, dat wil zeggen zijn hele systeem, zijn persoon en tevens zijn complexiteit kan kopiëren, en kan laten 'voortleven' als een kunstmatige intelligentie.
Al wel Kurzweil in aanvang stelt dat het in gronde een filosofisch probleem is, heeft hij het over de technologische mogelijkheden om verbindingen te leggen tussen mens en machine. (En de mens teneinde 'machinaal' te vervangen.)
 
Voor mijzelf is het telkens verbazingwekkend overigens, als je beseft hoe weinig men feitelijk weet van bijvoorbeeld psychologische aandoeningen, waarmee zoveel mensen te kampen hebben, die worden gedrogeerd met medicijnen die niet fundamenteel helpen omdat ze niks "genezen" maar een en ander wat verdoven en afstompen. De neurologie weet nagenoeg niks van dergelijke processen. Desondanks doen wetenschappers (minder de neurologen maar meer degenen die met kunstmatige intelligentie bezig zijn, meent de programmamaker) voorspellingen, die de mens teneinde volledig degraderen tot automaten.
Laatste zou overigens een filosofische kwestie kunnen zijn. Natuurlijk trekt de informatie-kennis zich niks aan van filosofische kwesties, men meent het eens allemaal te kunnen uitvissen hoe het zit, dit idee gaat in eerste instantie ervan uit dat de mens niet meer is dan zijn brein.
 
Kurzweil meent dat in een nabije toekomst wanneer men alle menselijke eigenschappen en verbindingen en connecties begrijpt, al de processen die plaatsvinden in de hersenen, men een kopie zou kunnen maken van hemzelf. Zonder dat hijzelf daar deel aan heeft. "Kurzweil" blijft een afgezonderd eigen bewustzijn en individu, zoals hij meent. (Al dan volledig toegerust met microchips en andere kunstmatige objecten, de mens zou eerder zelf tot robot worden.)
 
Men zal deze ontwikkeling hooguit kunnen afwachten om de laatste grenzen te doorbreken van wat de mens "in essentie" is, of door juist óp die grenzen te botsen.
 
Zelf geloof ik dat er geen antwoorden zijn op elementaire ervaringen, die juist aspecten hebben van het overstijgende, die transcendente eigenschappen hebben.
Hier ligt nog een belangrijk 'conflict' zo je wil tussen de 'filosofen en techneuten'.
 
Het is wellicht voor een belangrijk deel waar dat hersenen en al de connecties met het zelfbewustzijn tot aan een grens 'machinaal' plaatsvinden. Het brein zou ook kunnen fungeren als een fundamentele verbinding met een diepere essentie, die buiten deze functies treedt, zoals je tv toestel of pc in verbinding staat met de eigenlijke bronnen, waarbij toestellen fungeren als "ontvangers".
 
In elk geval, als deze thematiek je interesseert en dit is bepaalt geen makkelijke materie, hieronder het gesprek met Kurzweil :
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...