donderdag 11 mei 2017

'Ray Kurzweil - Is Life and Mind Inevitable in the Universe?' /b

Een ander interessant vraagstuk in Closer to Truth aan Ray Kurzweil, is de vraag naar de 'aard van het universum'. Een tamelijk nieuw modern idee is dat van een "virtueel heelal", waarin wij met alles wat bestaat, inclusief ons bewustzijn bestaan in reeds de machine zelf, dat wil zeggen een in elk geval duizelingwekkend complex virtueel programma. Ook hier gaat Kurzweil nogal wat grenzen te buiten als het gaat om het kúnnen van de gezamenlijke inspanningen van de geest: zij het in dit geval een product van een niet menselijke macht (God of Alien) of een verre toekomstversie van de mens zelf.
 
De mens die zo onvoorstelbaar groot gaat worden, dat hij alle complexiteit die voorhanden is in de realiteit ooit kan herscheppen in een illusionaire vorm, waarin alles wat bestaat zich dit illusionaire niet bewust is. Geen idee wat er zou gebeuren bij een 'kosmische stroomstoring'! Waarschijnlijk zou dit heelal zo zijn ontworpen dat de mens nooit inzage krijgt in zijn eigen essentie, maar wie weet, meer mensen en wetenschappers geloven dat dit een reële mogelijkheid is waarop wij en wereld bestaan.
 
Kurzweil heeft in elk geval filosofische kwaliteiten, hij heeft het tevens over andere mogelijkheden. De fijnafstemming van het heelal die op zich zo complex is en waardoor er uiteindelijk leven mogelijk was, tegelijk bestaande naast misschien ontelbare andere heelallen, waar deze fijnafstemming niet op deze manier heeft plaats gevonden (men zou er niet kunnen existeren.) Net zoals Darwins evolutie zou dit heelal het resultaat zijn van een wel of niet toevallige worp van een dobbelsteen, als men complexiteit in zichzelf althans wil toeschrijven aan 'toeval'.
 
Ten laatste: God zou natuurlijk zelf een Alien kunnen zijn, of een computer programmeur in een verre toekomst (het is zelfs de vraag of wij in het reële "nu" leven, we zouden immers een programma kunnen zijn uit een ver verleden) : 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...