woensdag 10 mei 2017

'Onze geest is zoveel meer dan ons brein' ..

'Waar bevindt je geest of bewustzijn zich precies? Wetenschappers zien de geest over het algemeen als het product van hersenactiviteit. Maar er is groeiend bewijs dat de geest veel meer is dan dat.
Het brein speelt een ongelooflijk belangrijke rol, maar onze geest is niet beperkt tot wat er in onze schedel of zelfs ons lichaam zit. Dat stelt professor Dan Siegel van de UCLA School of Medicine, auteur van het boek Mind: A Journey to the Heart of Being Human.
Volgens Siegel strekt onze geest zich uit tot buiten ons fysieke lichaam. Je gedachten, gevoelens, herinneringen, aandacht, de dingen die je ervaart in deze subjectieve wereld zijn onderdeel van de geest.
Siegel zei dat hij zijn boek heeft geschreven omdat hij zoveel ellende in de samenleving ziet. De professor denkt dat dit deels het gevolg is van hoe we onze eigen geest zien.
Afgescheiden
Toen Siegel de vraag kreeg of hij zich thuis voelde in Amerika zei hij: “We leven allemaal zo geïsoleerd en voelen ons zo afgesloten. “In onze moderne samenleving geloven we dat de geest hersenactiviteit is en dat betekent dat het zelf, dat voortkomt uit de geest, afgescheiden en niet verbonden is,” voegde hij toe.'
Bron 9ForNews
[QZ]

Wanneer je geest/bewustzijn reduceert tot een hersenmechanisme, schep je het besef van de mens als zijnde van alles en iedereen losstaande 'automaten'. De ene automaat sterft en de andere automaat leeft voort. Het materialisme is zich nauwelijks bewust van de consequentie van deze opvatting van algehele ontbondenheid.
Je vreest echter dat de moderne samenleving die steeds meer materialistisch is gestoeld hierdoor wordt voort gedreven, mensen leven in moderne samenlevingen waarschijnlijk meer dan in oude tijden ontbonden van elkaar. Dat wil zeggen ten diepste: dat wat mensen met elkaar bindt en verbindt zijn factoren van gezamenlijke interesses en oppervlakkigheden. Maar in essentie hebben waarschijnlijk nooit meer mensen zich geïsoleerd gevoeld. Het besef en gevoel van verbondenheid, dat zich volgens bovenstaande professor uit in zintuiglijkheden, doet er nóg tekort aan.

Je zintuigen verbinden je weliswaar met de wereld buiten je, (of althans met minimale stukjes daarmee, want met wat en wie voel je je uiteindelijk verbonden -?- doorgaans zijn dat die mensen en aangelegenheden die in directe betrekking staan tot je eigen ego..) maar wanneer je uitgaat van een hogere directe verbondenheid waar alles met elkaar in directe communicatie (verbinding) staat, door "onzichtbare draden" geef je bestaan een beduidend andere dimensie erbij.

De diepste armoede heden is juist deze van het materialistisch denken en het zich hebben ontdaan van een meer religieuze/spirituele geest, het materialisme heeft daadwerkelijk niks te bieden. Dat is toch in zeker zin de slotconclusie..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...