maandag 12 augustus 2019

'Dit is waarom vleeseters niet geven om de dieren die ze eten'

"In Zwitserland is het sinds 10 januari verboden geworden om kreeften levend te koken. Dit was voor NRC Checkt reden om te checken of kreeften pijn voelen als ze levend gekookt worden. In het artikel kwam de volgende wetenschappelijke bevinding aan bod: "Krabben en heremietkreeften kunnen leren een hokje te vermijden waarin ze een elektrische schok krijgen. Ook als er een lekker hapje ligt. Ze zijn zich dus bewust van die negatieve prikkel."  NRC Checkt stelde dan ook dat het vaststaat dat kreeften kunnen voelen.
En toch besloot NRC Checkt dat 'het niet te checken is' of kreeften pijn kunnen voelen als ze levend gekookt worden, omdat kreeften geen hersenen hebben zoals wij. Ja, kreeften reageren hetzelfde als wij op pijn. Maar toch stelt NRC Checkt dat we op basis hiervan niet kunnen beoordelen of kreeften pijn voelen, omdat je er volgens hen 'nooit achter komt hoe kreeften pijn beleven'...."
De vraag die wij onszelf stellen is niet: "Kunnen dieren lijden?" maar "Zijn dieren eetbaar?
"De reden dat de meeste mensen, inclusief de schrijver en redacteurs van NRC Checkt en zelfs beroemde biologen (die het nota bene voor dieren opnemen) vlees eten niet afkeuren, is omdat we ons onbewust eerst afvragen of een dier eetbaar is, voordat we de intelligentie van een dier beoordelen. Uit drie psychologische studies bleek dat 
1) Dieren die voor consumptie bedoeld zijn minder mentale capaciteiten worden toegekend. 2) Vleeseters ontkennen dat consumptiedieren een bewustzijn hebben als hen de link tussen vlees en dierenleed wordt voorgelegd. 3) Als mensen verwachten dat een dier wordt geconsumeerd, dan wordt vaker ontkend dat ze een bewustzijn hebben.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...