woensdag 7 november 2018

Slapen en dromen

Het slapengaan en het dromen brengen de mens terug tot een aard bijzondere toestand, het brengt de mens terug tot diepere lagen van bewustzijn, maar het was ook lange tijd zo dat men geloofde dat het slapen en dromen de mens zou voeren in een aard mystieke toestand, of in een andere aard werkelijkheid. Het slapen en dromen als een verborgen tunnel naar een andere dimensie. Hedendaagse neurologen en psychologen kunnen het slaapgebeuren volgen op allerlei hersenscans, maar niemand kan achterhalen wat er op het diepe vlak van bewustzijn gebeurt, omdat hersenscans daar weinig tot niks over vermelden. Ze registreren fysieke verschijnselen die zich voordoen, maar hebben geen enkele vat op de eigenlijke 'verhalen'  en wat de dromer inhoudelijk ervaart.

Mensen die slecht slapen kunnen met veel oorzaken te maken hebben. Het traditionele idee dat samenwonende of gehuwde stellen mensen één bed moeten delen is bijvoorbeeld eigenlijk achterhaald, wanneer je niet kunt slapen omdat je partner hard snurkt des nachts kun je op een eigen kamer in een bed gaan slapen (dat dit zou duiden op huwelijksproblemen is een vreemd vooroordeel.) Je kunt bij slecht slapen letten op 'slechte gewoontes' , het is bekend dat koffie drinken laat op de avond een opwekkend effect heeft, ook eten op de late dag kan de slaap verstoren, omdat het lichaam te actief is. Veel kun je zelf achterhalen.

Mensen in deze tijd hebben mogelijk afgeleerd om de geest te ontspannen, soms kan drukte in het hoofd in plaats van vermoeiend ook onrustig werken. Juist als je meent dat je echt doodop bent, kun je dan niet slapen. Je zou bijvoorbeeld een poos kunnen luisteren naar ontspannende muziek. Je geleidelijk voorbereiden op de slaap.
Wat dat aangaat leven veel mensen eigenlijk een achterlijk bestaan, het is 'achterlijk' dat je om half zes of half zeven in de ochtend wakker wordt gerateld door een wekker. Het actieve leven wordt eigenlijk over gewaardeerd en het 'slaapbestaan' is eerder de tijd die je verspilt aan het leven, volgens het moderne leven. (Wie niet 'doet' en niet produceert is van geen belang.)

Vroeger, als je dat al zo kunt zeggen - was het slapengaan het weer in contact komen met het 'eigenlijke', men had meer een gevoel voor mystiek, hereniging, niet alleen met je diepere/ware zelf, maar ook met het grotere, het universelere. Omdat dromen heden bijvoorbeeld door neurologen en psychologen worden ontluisterd tot enkel wat hersenwerkingen, letten mensen niet meer op wat ze hebben gedroomd, dromen kunnen behalve leuk en interessant heel veel meedelen. Die betekenis en zin wordt niet meer gezocht. Doorgaans gaan mensen bij het wakker worden door aan hun actief dagelijks leven, en beschouwen dromen als een zinloos onderdeel van een 'nachtgebeuren'.

Daardoor hebben we ons als mensen eigenlijk ontkoppeld van dat stukje mystiek, waarvan men meende dat het verbonden is met dromen. Mensen zullen dit stukje mystiek nog wel ervaren, maar de hedendaagse ratio geeft het nu eenmaal geen plek meer in het bestaan. Dromen kunnen totaal nietszeggend zijn en chaotisch, ze kunnen de ruis zijn van het overdag gebeuren. Soms hebben dromen echter een bijzondere mededeling voor iemands persoon. Het lijkt er dan op, alsof ze in contact hebben gestaan met iets van een heel andere orde, in onze 'alles ontluisterende' wereld krijgt dit allemaal geen waarde meer.

Dromen nemen je mee in een wereld die niet behoort bij de alledag wereld, het zijn soms kortstondige pauzes, die hersenen en bewustzijn ontspannen. (Onrustige chaotische dromen doen eerder het tegendeel.) Het belang van slapen, en wel/of/niet dromen is overduidelijk, al schijnt het moderne soort bestaan dat volledig te ontkennen. De wereld is nog nooit zó druk geweest als heden, bestaan is continue in drukte verweven, mensen stads en verkeersdrukte en andere soorten drukte, van tv internet social media, de complete elektronische ruis van heden. Slaap is harder dan ooit nodig.

Slaap ordent de geest, dit kun je uitproberen. Ga maar eens iets schrijven en bemerk dat je niet verder komt met iets zinnigs. Slaap er een nacht over en in de ochtend daarop kun je het rustig afwerken. Het slaap en droomleven kan een specifieke betekenis hebben in je leven, het krijgt een bepaalt belang, naast je waakbewustzijn.

Je kunt dromen beschouwen als een afgietsel van hersenen, maar je kunt ze ook beschouwen als contacten met andere werelden geesten en bewustzijnen, of als een combinatie ervan. Heden heeft de RATO het allemaal overgenomen, maar bewustzijn heeft vele aspecten, en die zijn niet alle even grondig doorvorst.
Wat is de rol bijvoorbeeld van het bewustzijn in het bestaan als geheel? Dit moet toch wel zéér elementair zijn, want alleen bewustzijn kan zich bewust zijn van een realiteit. Dat wil zeggen dat 'realiteit' pas tot ontstaan komt en bestaan, in het bewustzijn. Wanneer er een aanraking is van bewustzijn met een veronderstelde realiteit. Daarbij kan men zelfs nietmaals objectief beamen dat er een realiteit bestaat, los van het bewustzijn. Dit kun je namelijk niet controleren.

Dromen kunnen andere dimensies behelzen. Helaas worden we heden overspoelt door walgelijke programma's waarbij allerlei buitengewone gaven worden geclaimd (zoals Astro tv) , mensen weten dat ze worden bedrogen, het negatieve gevolg is dat men alles over een kam gaat scheren. Het buitengewone bestaan niet, omdat er zoveel bedriegers zijn die spelletjes spelen met iets zogenaamds buitengewoons.
Terwijl het meest gewone, namelijk ons droombewustzijn, een buitengewone realiteit kan behelzen, daarbij valt ook te rekenen bijna dood ervaringen, slaapverlamming en buitenlichamelijke ervaring, (of gewoonweg zeer bijzondere dromen.)

Mensen hebben bewustzijn altijd als iets uitzonderlijks beschouwd, daarom kende men bewustzijn ook altijd bijzondere gaven toe. Men meende dat bewustzijn tevens een brug kon zijn, naar andere hogere zintuigen en dimensies.

Heden ten dage heeft men met dat alles afgerekend, bewustzijn wordt door de medische wetenschap beschouwd als uitsluitend iets van hersenen, bewustzijn wordt daarmee 'overspoelt' door bijvoorbeeld de vele stoffen van een farmaceutische industrie, wie slecht slaapt krijgt tabletten ervoor.. ook tegen onrust zijn tabletten, men spreekt over bewustzijn in termen van neuronale activiteit en stofjes die worden aangemaakt, en met al die stofjes wordt geëxperimenteerd.

Dit heeft het eens bijzondere dat de slaap was (wat zou je deze nacht gaan dromen?) teniet gemaakt...…..
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...