donderdag 8 november 2018

Hartverscheurend: scheiding koe en kalf (Artikel)

Als dierenleed je onverschillig laat, moet je dan niet je moreel geweten nog eens bevragen? Het kan toch niet zo zijn, dat je, als mens, alleen bekommert bent om andere mensen, en dat andere bewuste pijngevoelige levende schepselen niet mogen rekenen op je gevoel en compassie?
"Het aantal melkkoeien in Nederland groeide in 2015 naar ruim 1,6 miljoen. Over de bar slechte omstandigheden waaronder de koeien moeten leven verscheen in 2014 al een rapport van Eyes on Animals. De huisvesting laat veel te wensen over en daarnaast blijkt dat 80% van de koeien last van hoefproblemen heeft. Ook hebben veel koeien extreem grote uiers waardoor zij niet goed kunnen bewegen. Helemaal schokkend is het feit dat koeien gemiddeld twintig jaar oud kunnen worden, maar in deze industrie al op vijf à zes jarige leeftijd worden geruimd.
In hun korte leven wordt de koe gedwongen elk jaar opnieuw een kalfje te krijgen. Een koe geeft alleen melk als zij een jong heeft en alleen zo kunnen de koeien de enorme hoeveelheden melk produceren voor de mens. In de meeste gevallen worden de kalfjes direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Vaak mogen de kalveren niet eens de biest bij hun moeder drinken, maar wordt dit door de boer gegeven.
Ondragelijk
Voor zowel de koe als het kalfje is de scheiding ondragelijk. In natuurlijke omstandigheden blijven kalveren gedurende zes tot twaalf maanden bij hun moeder, om geleidelijk afscheid te nemen.  
Daar komt bij dat een koe net als de mens het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine heeft. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat moeder en kind naar elkaars nabijheid verlangen. De koe zal er dus alles aan doen om voor haar jong te zorgen, en als dit niet mogelijk is zal dit veel stress opleveren.  
Er zijn dan ook verschillende aantoonbare gevolgen bij moeder en kind te ontdekken als deze direct na de geboorte van elkaar gescheiden worden. In een publicatie van Louis Bolk Instituut, in opdracht van Wakker Dier, worden deze beschreven. Zo wordt bij zowel de moeder als het jong een toename in de beweeglijkheid gezien. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat de twee naar elkaar op zoek zijn, wat ook resulteert in ontsnappingspogingen. Daarnaast proberen de moederkoe en het kalfje elkaar te roepen. Verder hebben de dieren bijvoorbeeld een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur. Ook zijn er verstoorde eet- en rustpatronen te herkennen.  
Daar komt nog bij dat de kalveren de eerste weken van hun leven vaak worden opgesloten in eenlingboxen. Door zowel het ontbreken van een moeder als het ontbreken van contact met andere kalfjes, wordt hun sociale ontwikkeling op een negatieve manier beïnvloed. Deze gevolgen zijn ook nog op latere leeftijd terug te zien in hun gedrag.
Moederinstinct
Het mag dus duidelijk zijn dat niet alleen bij mensen het zogenaamde ‘moederinstinct’ bestaat. De volgende video’s laten nog eens goed zien hoe groot de drang van de koe en het kalf is om samen te zijn."
Bron en tekst: Animals Today

Uit het artikel: Een pasgeboren kalfje zet alles op alles om weer bij zijn moeder te komen:



Extra Noot: Als je meende dat je het hiermee wel had aan extreem dierenleed, volg dan eens de Twitterberichten beelden en foto's: Ester Ouwehand van de Partij voor de dieren doet DIT  bericht: 
een verder blijkbaar al jarenlange misstand in de veesector, dat moederdieren worden geslacht terwijl ze elk moment konden bevallen van een kalf, de kalven sterven een vreselijke dood.
 
Hier (RTL Nieuws) : "Hoogzwangere koeien naar slachtbank ondanks verbod, honderden kalfjes gestikt"
 
Dit kalfje kwam vrij bij de slacht van een koe. De koe was aan het einde van zijn draagtijd,
en had niet naar het slachthuis vervoerd mogen worden.
 
Af en toe had je nog de neiging enig begrip op te brengen voor de dierindustrie in Nederland (want je kunt het alleen nog maar een industrie noemen) maar dit is onderwijl bij mij naar nul afgedaald. Ik geloof de 'goedpratende' praatjes niet meer.

Terwijl juist Nederland zo prat gaat op zijn zogenaamde "beschaving"..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...