zaterdag 16 juni 2018

'Roger Penrose - Is Mathematics Invented or Discovered?'

De serie Closer to Truth, die je iedereen kunt aanraden, is de zoektocht van Robert Lawrence Kuhn naar de waarheden van het leven, specifiek vanuit zijn aarzelende twijfelende religieuze achtergrond ontwikkelen zich zinvolle gesprekken, vaak met prominente/vooraanstaande wetenschappers. Het programma 'zweeft' daarom op geen enkele manier.
 
Maar misschien vraag je je vaker af hoe het eigenlijk zit met alles, men kan bijvoorbeeld veel verklaren 'in' het heelal, maar niemand kan bevatten 'waar dat heelal vandaan kwam'. (Vragen die wetenschappers ook niet meer schuwen en die gesteld worden in 'Closer to Truth'.)

De betekenis van wiskunde in samenhang met de realiteit, is een opvallende vraag, gesteld aan Roger Penrose. Wetenschappers zijn het erover wel eens, dat wiskunde exact de realiteit beschrijft, ongeacht of je veel begrijpt van wiskunde of niet (ik begrijp weinig van wiskunde) , blijft het een interessante filosofische vraag die je jezelf telkens stelt, of iets als 'de realiteit' exact wordt beschreven in en door de wiskunde. Dit wil immers zeggen, dat de mens met zijn bewustzijn en intellect in staat is om de realiteit ongelofelijk nauwkeurig te beschrijven. Is de mens daartoe wel in staat?
 
Maar Penrose gaat nog verder, en daar kun je vragen bij stellen.. namelijk dat de realiteit in zichzelf een wiskundige beschrijving is en inhoudt, nog v贸贸rdat mensen in feite wiskunde bedachten. Hij zegt eigenlijk, de realiteit IS wiskunde. Hoe waar is dat : Is wiskunde meer dan een beschrijving van de realiteit, in termen van een "manier" om de realiteit te beschrijven? Beschrijft wiskunde de realiteit zelf?
 
Dat zijn twee heel verschillende indringende vragen. Wiskunde zou je dan een uitvinding kunnen noemen van de natuur en de kosmos zelf, nog voordat de mens ooit 'op het idee kwam'. Automatisch krijg je daar een concept bij van een "uitvinder" :
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...