donderdag 21 december 2017

Neil deGrasse Tyson over toekomst van Internet/Social Media..

Afgelopen nacht, bij slapeloosheid, kwam ik nogmaals bij de leuke talkshows uit die Neil deGrasse Tyson momenteel voert op een Engelse zender. Daar heeft hij het o.a. over het Internet en de Social Media.
Ergens in de talkshow concludeerde hij dat Internet en Social Media (Facebook, Twitter enz.) op een extreem onvolwassen manier wordt gebruikt. Hij hoopte daarin nog verandering te zien, maar hoe zou een dergelijke verandering er dan gaan uitzien?

Internet en Social Media zijn eigenlijk precies datgene waarvoor het bedoelt is, een wereldwijde directe communicatie tussen alle mensen, ongeacht afstand, het is net zoals in het gewoonlijk bestaan der mensen, een gróóts speelveld, waar niet wordt gelet op iemands achtergrond.

Ga je dat veranderen, doe je verschillende dingen, bijvoorbeeld, je moet laag opgeleide mensen scheiden van hoog opgeleide mensen, Internet en andere media mogen alleen worden gebruikt voor laten we zeggen goed onderbouwde, 'betrouwbare' en redelijke argumenten, met een basis aan wetenschappelijke kennis, zo ongeveer stel ik me het idee voor van in elk geval Neil deGrasse Tyson.

Nu mag iedereen op Internet, rondschoppen en rondbazuinen, vooral de Social Media zijn veelal scheldparades, je kunt nauwelijks ontkennen dat Internet hoofdzakelijk een "gore" troep is, het is inderdaad een afspiegeling van het dagelijkse leven van de mensen, mensen kleineren elkaar aan de lopende band, pesten elkaar kapot, gaan zich in seksuele buitenissigheden te buiten, schelden elkaar verrot, discrimineren dat het de moord stikt, en met de moderne media kan men dat allemaal fijntjes digitaal doen. (En onder een hoop fakenamen.)

Zou je dit 'speelveld' veranderen, en Internet gaan gebruiken voor een bepaalde selecte groep mensen, krijg je zeer waarschijnlijk ook alleen nog een "select publiek" , zo houden bijvoorbeeld ook maar bepaalde mensen van een bepaalt soort krant of nieuwsblad. Een paar mensen kiezen voor de éne partij en maken voor de éne beweging reclame, wat te doen met al de andere mensen, die hun eigen voorkeuren hebben, en de vrijheid van meningsuiting en zo meer.

Men zou ervoor kunnen zijn dat er meer controle was op het Internet gebeuren, dat opzettelijke pesterijen niet bedoelt zijn voor "Twitter" , dat men privé oorlogen elders moet uitvechten. Momenteel is het - om met Tyson te spreken, inderdaad hoofdzakelijk 'kindjesgedoe' op internet en Social Media.

Anderzijds is dit het algemene speelveld van de mensen, zonder de mensen in te delen, ook iemand die de taal niet oppermachtig is, niet goed is in grammatica en zelfs iemand die de zesde klas van de basisschool niet heeft afgemaakt, mag "mee leuteren". Zelfs "denkeloze" mensen, met racistische onderbuikgevoelens..

Mensen mogen alle mogelijke kleine en grootste onzin publiceren en filmen en beweren.

Eigenlijk is het heel amusant en grappig, net zoals in het onderstaande filmpje. Het zou een UfO betreffen, een lichtbol die in het ruim voorbij komt -veel meer doen de aliens tot op heden trouwens ook niet- maar wat nu zo leuk is aan menig straatbeeld (een heel algemeen straatbeeld) dat je meteen ziet, hoeveel mensen er rondlopen met digitale apparatuur, met een mogelijkheid tot filmen erop. Meteen gaan er overal fotocameraatjes omhoog.
Veel van de mensen hebben er een belang bij, want ze kunnen die 'kiekjes' natuurlijk meteen plaatsen op hun Twittertje of Facebook, met een veelzeggend kopje erbij: Ik was getuige van een UFO"..

Als je weinig succes hebt in het leven algemeen, kun je toch nog een behoorlijke status behalen op Internet en de Social Media, afhangende van het aantal zogenaamde "vrienden" en "volgers". (Dat zegt nergens dat het ook vrienden zijn of dat volgers je inderdaad volgen ;-)
Belangrijk hoe dan ook schijnt mij, dat Internet nu juist NIET selecteert, dat maakt het tot een positieve digitale technologie voor álle mensen.

Natuurlijk selecteer je altijd zelf.

Je kunt net zoals je ook teeveeprogramma's selecteert, een voorkeur behouden voor wel degelijk goede websites en verantwoorde blogs of mits je een wetenschappelijke voorkeur hebt, is daar ook ruimte in overvloed voor. (Maar je kunt ook gewoon wat vermaak zoeken, nietwaar.) Daarnaast en tot slot, zou het wel wat op zich hebben, als Internet en Social Media een stuk meer volwassen werd.

*Een UFO in Mexico stad en op de straat gaan de digitale cameraatjes omhoog :
 



 Zoals vaak betreft het een vaag wit lichtje,
wat wederom van alles kan zijn.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...