zaterdag 23 december 2017

'Na de mens de SUPER Intelligente machine'

Vlak voor de kerst, een kort beeld, dat zo in mij speelde, aangaande toekomstige technologie.

Momenteel zijn wetenschappers nog bezig, om in machines vermogens mogelijk te maken die overeenkomen met het menselijk denkvermogen en het vrije handelen van mensen. Aangaande het vrije handelen van mensen en de vrije wil bestaan inmiddels al heftige twijfels bij neurologen. Maar dit even daar gelaten.

Men beschouwd dit echter als slechts een beginfase, als zou dit al niet dusdanig complex genoeg zijn, ten ene dient men de werking van het menselijk brein een stuk beter te begrijpen voordat men tracht daar een "machinale versie" van te maken.
Eenmaal daar gekomen, naar sommige scientisten en techneuten verwachten, hebben deze reeds 'boven/verwachtingen'. Een van hen is Ray Kurzweill, (Ray Kurzweill is wanneer je hem af en toe volgt toch behoorlijk met de voeten aan de grond staande, hij ziet ergens wel wat men kan beschouwen als wel of niet realistische verwachtingen.) Desondanks geloven zij, dat deze machinale ontwikkeling een verdere stap zal in in de evolutie.

Er is een wezenlijk verschil in het denken, als je denkt over het leven en dan het leven universeel, dan kun je ofwel menen dat het biologisch hoogtepunt in evolutie, (of volgens het model van de scheppingsmythologie waar de mens de kroon is op de schepping - er is echt tussen beide modellen nul verschil ook al bestrijden beide groeperingen elkaar en maken elkaar uit voor fantasten - het evolutionair model beschouwd immers de mens evenzeer als een "kroon" op de creatie) het eerste of enige belang is bij de algehele ontwikkeling. Wanneer de kroon of meest dominante soort het meeste belang heeft, en men het bestaansbelang ook laat afhangen daavan, dan vervalt de universaliteit van het bestaan als waarde.

Een heel andere levenskijk is, dat het universele leven in zichzelf het totaal en geheel uitmaakt van één grandioos gebeuren, één ontwerp, waar wel of niet heersenden soorten van geen enkel belang zijn, maar waar de totaliteit van het alles de ware waarde is van bestaan.

Ga je uit van de ene visie, dan komt na de mens mogelijk een technologische ontwikkeling, waarvan men fantaseert, dat deze op gegeven moment zelfs de mens en de menselijke intelligentie óverstijgt.

Deze aard toekomstige superintelligentie verkrijgt een aard "transcendente eigenschappen" - het zou transformerend werken, en dankzij die transformatie een betere soort worden. / Van soort spreken is dan wel even wennen, want het gaat niet meer om een puur biologische soort. De evolutie zou dan voortgaan in intelligente technologie.

De hoofdreden dat men dit kan beschouwen al loutere fictie is, dat a/ de mens de hele technologie creëert, men kan ervan uitgaan dat die direct is verweven met alle menselijke eigenbelangen, er ontstaat onder de machines geen "profeet" om het zo te zeggen.
b/ Technologie altijd in zichzelf net zoals de mens feitelijk, gelimiteerd zal zijn en blijven. En dan is er nog een c/ De wereld wordt beheerst door belangen van grootkapitalisten en allerlei politieke heersende systemen, al deze belangen zullen niet toelaten dat een superintelligente machine bijvoorbeeld op een goede dag zou besluiten, dat de miljardenvermogen uit handen moeten van privébezit. Dat grootkapitalisme moet verdwijnen. Of dat alle politieke systemen falen en er daarom iets heel anders moet komen in de plaats van politieke heerschappij.
Een dergelijke "profeet" onder de machines zou men zo snel mogelijk volledig uitschakelen.

Net als mensen blijven machines gelimiteerd, dat is de basis, ondanks vele gekke dingen die men in de toekomst erbij kan fantaseren, allerlei koppelingen tussen mens en machine, misschien een directe verbinding van je ogen met world wide web. Mensen schenden heden reeds hun eigen privaty dus stel iedereen kan meekijken met jouw ogen..

Volgens wetenschappers zoals Roger Penrose is een dergelijke ontwikkeling waarbij machines "menselijk" worden niet mogelijk omdat de mens fundamenteel anders functioneert vanuit zijn brein. Er is wat dat aangaat eerst nog heel wat op te lossen. Laat staan dat men fantaseert over een evolutionaire transformatie.

- Na de Ramp..

Stel een toekomstig evolutionair "ras" van hoogintelligente machines overleeft een totale ecologische ramp voor al het biologisch leven op aarde, welk belang zou dat dan hebben? Ga je uit van het hoofdbelang van meest dominante soort, is dit het enige wat telt. Heb je weinig binding met zulke competitieve voorstellingen, heeft het geen enkel belang dat er iets voortbestaat wat niet eens meer biologisch van aard is. In dat geval is het een universeel gemis, een doodzonde dat men de algehele schoonheid en waarde van het bestaan zou hebben opgeofferd..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...