zondag 27 augustus 2017

Antijoods en antizionisme is niet hetzelfde, of toch wel?

Een van de meest gevaarlijke opvattingen van met name complotwebsites en complotters zoals David Icke, is dat Jodenhaat niet hetzelfde is als antizionisme. Je kunt het er natuurlijk allemaal op naslaan, hoe het nu zit en of er verschillen zijn. Maar het lijkt meest logisch en voor de hand liggend, dat complotwebsites bij uitstek dit argument aan de lopende band gebruiken, om zichzelf te distantiëren van het gevaar dat ze Jodenhaters worden genoemd.

Ik zou zonder twijfel menen dat ze dit zijn, op grond van het meest algemene mechanisme van de menselijke geest, om zondebokken te moeten aanwijzen.

Ze delen in dezelfde vooroordelen die al duizenden jaren gelden. Door de eeuwen heen werden de joden en het joodse volk voor al het mogelijke geëtiketteerd als zondebok. Joden maken deel uit van een groep verloederde bankiers bijvoorbeeld, het zijn de wereld geldgraaiers en ze zitten achter elke demon die complotwebsites kunnen bedenken.

Maar dat is niet hetzelfde als Jodenhaters zijn, beweren complotwebsites. Ze zijn 'alleen' anti-zionistisch. Waarin verschillen de jood en de Semiet zich, en de zionist?
'Zionisme is het streven van Joden naar een eigen Joodse staat. De naam refereert aan Zion, een van de heuvels van Jeruzalem.' (Wiki.)

In 'dit' stukje lees je:
'Jodenhaat bestaat al duizenden jaren. Hoe komt het dat bijna iedereen de Joden haat? Wat ligt eraan ten grondslag dat duizenden jaren Joden worden gehaat? En niet slechts op één plek, maar overal. Geschiedkundigen komen met zes mogelijke redenen: economische redenen, Uitverkoren Volk, zondebok, Godsmoordenaar, buitenstaanders en raciale motief. Deze motieven veranderen steeds weer in de loop der tijd. Aanvankelijk speelden theologische motieven een rol. Dit werd na de Verlichting veranderd in raciale motieven. En tegenwoordig richten Jodenhaters hun pijlen op Israël. Belangrijk is te kijken of het bij de motieven gaat om oorzaken of om excuses. In de praktijk blijkt het allemaal om excuses te gaan. Antisemieten hebben slechts excuses om Joden te haten. Worden de excuses weggenomen dan blijven antisemieten Joden haten. Ze verzinnen gewoon weer iets nieuws. De haat tegen Joden blijft bij hen bestaan.'

Complotwebsites en complotdenkers zijn zoals elk kritisch en sceptisch mens weet enorm paranoïde.
De wortel van Jodenhaat was toch niks anders dan een 'collectieve paranoïde waan' in nazi Duitsland, daar had men dezelfde opvattingen over het joods volk als die men heeft in complotwebsites.

Ze werden beschouwd als overheersers, degenen die het meeste geld en goed hadden (ze hadden onder andere de meeste winkels)  ze waren bedriegers - en dat kon je al zien op hun gezichten en gelaat. (Vandaar werden Joden graag gefotografeerd omdat je zogenaamd zoveel kon zien aan alleen hun gelaat. Een lelijke Duitser had natuurlijk ook volstaan.)

Joden, en dat worden heden bij complotters de zionisten genoemd als excuses voor hun Jodenhaat -  staan achter de hele bende van de wereld, ze domineren de wereldpolitiek en economie enzovoort. (Als dominant voorbeeld daarvan noemen ze de Rothschild familie die een ongekend vermogen bezitten.)

Hoe kunnen deze opvattingen, a-la-David Icke nu verschillen van de opvattingen die al honderden jaren gelden aangaande het joodse volk? (En als je toch aan het oordelen bent, David Icke met zijn blonde haartjes en blauwe ogen voldoet perfect aan de zogenaamde "ariër" of de verheven Duitser.)

Complotwebsites gebruiken deze laaghartige terminologie om zichzelf te distantiëren van Jodenhaat, ze haten niet de joden, alleen de zionisten. De 'zionisten'  zijn het kwaad der wereld.

In 'dit' (interessant) stukje lees je o.a. :
'Antizionisten hebben het altijd over de ‘Israël lobby’, die de drijfkracht zou zijn achter de ‘war on terror’. Zo wijdverbreid is het idee dat Israël de schuld is van alles wat verrot is in de wereld, dat uit een enquête van een paar jaar geleden onder Europeanen bleek dat een meerderheid denkt dat Israël “de grootste bedreiging voor de wereldvrede” vormt. Arabieren geloven ook dat Israël de grootste bedreiging voor de wereldvrede vormt.
Israël wordt nu regelmatig aangewezen als een “schurkenstaat”, een “criminele” of een “krankzinnige” staat welke steeds meer “gevaarlijk grillig” wordt en dreigt met zowel meer regionale oorlog als met mondiale spanningen. Israël wordt beschouwd als de bron van wereldwijd gif.
De obsessieve Israël-bashers zullen zeggen: “Ah, maar wij bekritiseren een staat, niet een volk. We vallen de zionistische entiteit aan, niet de Joden.”
Of:
'In het moderne publieke debat, lijkt “zionisme” gewoon te zijn vervangen voor “de Joden” als het ding dat we kunnen aanwijzen en zeggen: “Het is allemaal hun schuld”.
Ondanks voor en tegens die deels waar zijn, zo is het Joodse geweld tegen hun 'buren' ook niet gering - gaat het (als je de politieke bedoening weglaat) om de eeuwige zondebok.

Mensen en met name complotdenkers zoeken graag zondebokken.
Als het economisch slecht en bar gaat is het van groot voordeel om een zondebok aan te wijzen.

De zondebok speelt een belangrijke reden als men niet verder dan oppervlakkig een 'schuldige' zoekt. Een schuldige aanwijzen is vooral gemakkelijk, niemand hoeft er meer verder over na te denken.
Vervolgens kan men al zijn minachting en wraak projecteren op de schuldige. De "schuldige" kan zowel in het leven algemeen een enkel persoon zijn, of een collectief aan mensen - die delen in eenzelfde geloof o.a. zoals het joodse volk.

Heden teren complotwebsites bij uitstek op "zondebokken". Heel populair als zondebok is natuurlijk "de elite". (Hierin kan men weliswaar onderscheiden met elite en top-elite, hebzucht en gretigheid zijn zeker een van werelds kwaden.)

Een geliefde zondebok blijft natuurlijk ook Amerika. Amerika blies zijn eigen hooggebouwen op bij 9/elf-2001 om de oorlog te kunnen starten tegen Irak, en organiseert alle terreuraanslagen op de wereld, omdat ze uit zijn op de wereldmacht. Ze zetten de wereldbevolking tegen elkaar op door een multiculturele mix toe te laten, waardoor er verdeeldheid ontstaat onrust en steeds meer controle van machten. (De denkbeelden van complotdenkers zijn vaak complex en ook nog goed verweven.)
Een tweede wat daar doorgaans aan is verbonden, zijn de zionisten... Met excuses, dat zijn niet dé joden....

(Zionisme Wikipedia)
Scheidslijn tussen antizionisme en antisemitisme wordt alsmaar dunner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...