zaterdag 15 juli 2017

"Toeristen Hoepel op"

Interessant is een discussie over de wetenschap en kennis, en wat de kennistoename tot op heden de wereld nu daadwerkelijk rijkelijk heeft gebracht. Maar het gaat uiteraard niet over microchips, aangelegde wegen en autosnel (ráás) wegen, water en stroomvoorzieningen in huis, betere hygiëne, en een "TomTom" voor op weg met een pratend stemmetje die je de weg wijst.


In het prachtige schilderachtige waterrijk Venetië met zijn hoogtepunten aan architectuur waren de lokale inwoners de aanstromende toeristen behoorlijk beu geworden. Sommigen probeerde de grachten te blokkeren met scheepjes en door er te zwemmen, omdat mega miljardairen gigantische cruiseschepen de grachten in stuurde, terwijl de toeristen dan tijdelijk de straten overstroomde, en hun hoofdzakelijke consumptie verorberde op de cruiseboten. Behalve dat er voor de lokale bevolking weinig aan viel te verdienen, waren ze de bergen rotzooi zat die ze elke dag konden opruimen van de toeristen.
Door de toeristenstroom konden de burgers niet meer hun gewone leventje leiden, op de weg stond gegrift: Toeristen hoepel op.

Maar al dat toerisme heeft zoals gezegd cruiseschepen nodig vliegtuigen en ander verkeer. Modern gemak.  Een van de gevolgen van moderne voorzieningen zijn de hopen aan toeristenstroom, de bergen rotzooi die zij achterlaten  (waar toeristen zijn is nu eenmaal rotzooi), naast de globale milieuvervuiling en de klimaatverandering.

De wereld is een alles ontsierend kabaal aan autosnelwegen, als je wel eens oplet, vooral gedurende de nacht, bemerk je dat er eigenlijk helemaal geen "stilte" meer bestaat. De 24uurs economie zorgt voor onafgebroken lawaai van auto en vrachtverkeer, treinverkeer enzovoort. Je zou wel heel landelijk en afgelegen moeten wonen om daadwerkelijk stilte te kunnen ervaren. dat is op zich een vreemde constatering.
Dat is de moderne wereld, die wel of niet gevraagd - op ons is afgekomen, hoeveel natuur en landschap reeds voorgoed is verdwenen door moderne voorzieningen. Niet alleen om óverladen verkeer op te vangen, maar een bijkomstig gevolg, (waarvan je niemand wilt beschuldigen overigens) is dat de welvarendheid de toename van wereldbevolking en het langere leven in de hand werkt.

De kennis en technologie heeft echter geen échte morele of ethische waarden noch bezwaren wat dat aangaat, en dat is een heel ander punt van moderniteit waar mensen die vooral "geloven" in wetenschap kennis en technologie wat ongemakkelijk bij worden / het hoeft weinig bewijs dat de rijkdommen, de welvaart globaal extreem oneerlijk is verdeeld, veel volken hebben er heden weinig aan gehad.
De onvermijdelijke verdere vraag is dan, heeft toename van kennis de mensen meer moreel gemaakt, ethischer, zijn mensen humaner, vriendelijker, minder zelfgericht en hebberig: zijn de mensen op de autosnelwegen extra bedachtzaam op hun mede-verkeersdeelnemers, is er iets veranderd aan algemene vriendelijkheid? Dit betwijfel ik zeer.


Heden kan men nog de concentratiekampen bezoeken (een kennis was recent in Auschwitz) , daar waar het spoor eindigde bij de poort van de hel : Men vergeet al ras dat dit nog geen eeuw is geleden. Dat mensen zich slechter gedroegen als al hun natuurlijke voorgangers. Er bestaat evolutionair geen diersoort, die dusdanig grootschalig hun eigen soort de dood heeft ingejaagd. De mens is feitelijk maar één soort, hij heeft zichzelf opgedeeld naar gelang zogenaamde rassen en huidskleuren en religieuze verschillen. Doch de mens is één soort.

De wetenschap en technologie heeft feitelijk weinig bijgedragen aan een humanere morelere meer ethische mensensoort, ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de oorlogsindustrie. Daarnaast heeft wetenschap weinig tot geen ethische bezwaren gehad, aangaande miljoenen dierenproeven. En de kwestie hoeveel miljoenen dieren in feite een zinloze kwaalvolle dood stierven omdat het experimenteel niks opleverde. Maar zelfs mét de aankondiging dat het veel heeft opgeleverd blijft de vraag staan of het moreel is.
(Wat kan het de dieren schelen waarom ze kwaalvol sterven, ze hebben geen oppergoden mensen.)
Aan welke moraal hebben wetenschappers dus meegewerkt?

Het gaat hierbij niet om de kwesties hoeveel men heden medisch weet, het gaat ook niet om de kennisname van het gemak de luxe en de welvaart die kennis en technologie heeft gebracht. Ik zou willen weten, of kennistoedracht de mensen als zodanig meer humaan heeft gemaakt, is de moderne wereld er zichtbaar vriendelijker door geworden, houden mensen meer rekening met elkaar, telt de medemens méér? Of moet men oprecht menen dat wetenschap en kennis op dit front volledig heeft gefaald?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...