maandag 31 juli 2017

Present! - Raymond Moody: The Logic of "Life after Death"

Raymond Moody (filosoof psycholoog en arts), die bekend is om zijn bestsellers over bijna dood ervaringen, in een interessante discussie hieronder. Voornamelijk in de eerste 10minuten spreekt hij over zijn aversie jegens religies en geloven, hetgeen mij aansprak. Kan de mens, zo stelt hij eigenlijk, op een zeker punt komen dat hij voorbij gaat aan religie?

Dat religies goede dingen hebben gedaan ontkent hij niet, maar de negatieve dingen die vanuit religie zijn voortgekomen wil hij evenmin ontkennen. Wat is God volgens hem? Reeds de term "bestaan" vind hij moeilijk definieerbaar, want hoe "bestaat" God? Bestaan is voor ons gerelateerd aan fysiek materieel bestaan, de mens plus al zijn eigenschappen bestaat. Maar op die wijze bestaat God niet. Hij erkent dat hij als mens te klein is om iets als Gods bestaan te bevatten. God is alles overstijgende.

Religies en georganiseerde religies hebben de betekenis van 'God' vermenselijkt, er organisaties en instituten van gemaakt, met een complete hiërarchie, met bedingen van gehoorzaamheid, en straffen bij ongehoorzaamheid en dogma's van zonde. Inclusief voorstellingen van hiernamaalsen, die tevens ontspruiten aan de menselijke fantasie: neem de 72 hemelse maagden, die de martelaar wachten - (een seksuele voorstelling van een hemel sluit goed aan bij de simplistische erotische fantasieën. Blijkbaar hebben de vrouwen van de Islam in Gene Zijde ook al niks te zeggen.) ...

Raymond Moody stelt dat we dit alles voorgoed en altijd achter ons moeten laten. Daarmee is hij geen atheïst. Hij heeft met overtuiging geschreven over zijn eigen onderzoeken met bijna dood ervaarders, mensen op de rand van leven en dood. Mensen die bijzondere ervaringen hadden kunnen dat doorgaans niet meer koppelen aan hun mogelijk religieuze achtergronden. (Het staat haaks op elkaar.) Zij ervaren een zoveel ruimere aard van spiritualiteit, die alle religieuze benauwenis opheft.
 
Raymond Moody ontluikt zich in dit gesprek als een zeer rationeel nuchter denkend iemand. Hij heeft zelfs de betekenis bestudeerd van 'absurdheden', wat is -uiteindelijk-  nonsens?
Interessant is ook zijn visie omtrent skeptici. Hij vergelijkt ze met goochelaars en dergelijke, figuren als James Randi zijn daar een goed voorbeeld van, van zijn goochelarij en zijn skepticisme.
 
Maar wat wil rationaliteit(scepticisme) nu zeggen? Moody heeft daar een verrassend antwoord op: het is het tegendeel van het verwijzen naar een en dezelfde richting, wat skeptici en zoveel anderen kenmerkt is het concluderen. Wanneer je deze 'conclusies'  evenwel achterwege laat, openen zich mogelijke andere wegen of richtingen. Een waar skepticus zou derhalve moeten openstaan voor deze 'non-conclusies' en voor de mogelijkheid van meerdere verklaringswegen.
 
:
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...