vrijdag 21 juli 2017

Aan Michio Kaku: Waarom bestaan we?

Een gesprekje uit Closer To Truth met Michio Kaku, dat mij raakt.
De mens is eigenlijk het enige schepsel op aarde, die het bestaan niet alleen maar bestaat/c.q. leeft,
maar de bijna absurd te noemen bij-vraag stelt, waarom hij (in vredes of godsnaam bestaat). Een bijna absurde vraag omdat de ganse wetenschap daarop -per definitie- geen antwoord heeft. Maar in feite diep en wezenlijk voor de mens. Michio Kaku die op YouTube behoorlijk populair is heeft hier een echt mooi antwoord op.
 
Alles behalve bevredigend, dit meteen erbij. Zo zegt Kaku die uit de wereld komt van wiskunde en formules en getallen optellen, de wereld van praktijk- dat het misschien wel makkelijk zou zijn indien er vanuit het heelal een formule tot ons kwam met een antwoord op de vraag, waarom wij -c.q. jij en ik- bestaan.
De wetenschap die het ganse heelal beschrijft in wiskundige krabbels -die de gewone leek al ver de pet boven het hoofd gaat- heeft geen soortgelijke formule voor de levenszin vraag. (Zij het een universele die niet verschilt per persoon.)
 
Daar sta je, filosofische georiënteerd, nu ook niet van te kijken. Kaku stelt voor het leven gewoon te leven en ieder voor zich om een zin te zoeken (ook weinig nieuws overigens.) Vroeger zei de katholieke kerk onwaarschijnlijk simpel (in tijden dat denken niet zo bijster was) dat je bestaat om hier en hierna gelukkig te zijn. Maar gelukkig zijn is natuurlijk geen "toverwoord", er is namelijk al evenmin een formule voor gelukkig zijn voor iedereen.
Hoe verklaar je dat jegens een mens die bijvoorbeeld een chronische ernstige ziekte heeft? Heeft God zijn "geluk(swens)" niet voor "iedereen" bedoelt?
 
Waarom niet heel kort en kortom: Je bestaat eet en drinkt, poept en plast het weer uit, hebt wat visuele genoegens of wat erotiek en gaat dan dood.
Wetenschappelijk zou dit namelijk het meest eerlijk antwoord zijn.
 
Zoeken naar een vérder 'waarom'  is overigens niet voor iedereen van veel belang, voor verknochte filosofen blijft het echter "kommer en kwel", de Zoekers, die zelfs niet genoeg hebben aan een overweldigend beschrijving van een kosmoloog over de 'oneindigheid van het heelal, en hoe het allemaal begon uit een piepkleine punt en waarvoor er niets was' : Heel logisch, toch?  : 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...