woensdag 26 april 2017

Overlijden van Chriet Titulaer : lichte spot op DWDD

Einde afgelopen week overleed de tv bekendheid Chriet Titulaer (73 jaar.) Er verschenen allerlei berichten over hem en over het niet gewaardeerde showtje over hem in 'de wereld draait door'.  Toevallig wonende in zijn geboorteplaats Venlo/Blerick vond ik Titulaer met zijn Limburgs accent een opvallend personage. Mensen waren behoorlijk geraakt door zijn herdenking in DWDD:
"DWDD over Chriet Titulaer: Met afstand meest weerzinwekkende televisieschouwspel ooit 'Jelle, zoveelste zelfingenomen twijg aan Brandt Corstius-tak, uit de pretrolodex van publieken'   Hier.
Achteraf beschouwd was Titulaer toch af en toe vermakelijk, een absoluut wetenschaps-gelovige zou je menen, die elke zin en onzin aangaande technische snufjes aan het publiek bracht, soms met klem op 'onzin'. Zoals het 'huis van de toekomst' waar de mens vanuit zijn bed het hele huis kan regelen, gordijnen die opengaan, de koffie die automatisch wordt gezet enz. het doet nogal vermakelijk en onzinnig aan. (Zie filmpje onderaan.)

Een leuk stukje in 'De Volkskrant' :
"Goedenavond dames en heren, vanuit mijn achtertuin de laatste ontwikkelingen op elektronisch gebied. En dat zijn er nogal wat dit keer.' 
Chriet Titulaer, zijn markante kabouterbaard nog donker, staat in pak tussen twee enorme schotelantennes, de armen stijf over elkaar geslagen. Het is 1982, in een speciale aflevering van TROS Aktua doet de geboren en getogen Limburger verslag van de nieuwste technische snufjes.
'Ik sta hier te midden van een waar oerwoud van antennes', zegt hij met zijn karakteristieke Limburgse tongval. 'Met al deze antennes kunnen we op dit ogenblik hier in deze tuin rechtstreeks uit het heelal, rechtstreeks van satellieten, programma's opvangen die worden uitgezonden door Frankrijk, door Engeland, door Zaïre, door Saoedi-Arabië, door Rusland en ga zo maar door.' (VK)
'Rolf Hut, onderzoeker aan de TU Delft en auteur van het boek Rolfs Maakbare Wereld. 'We doen er nu lacherig om, maar hij liet zien wat er over een, twee, tien of vijftien jaar alledaags zou zijn. Misschien kreeg je niet precies hetzelfde in handen, maar wel iets vergelijkbaars.'
Titulaer was een icoon en een pionier, vindt Hut. 'Wat hij deed aan popularisatie van wetenschap en techniek, gebeurt nu volop via YouTube, Twitter en blogs. Of door leerkrachten die kinderen in de klas laten ervaren hoe leuk techniek en uitvindingen zijn.' (VK)

Huis van de toekomst..

Vooral bekend werd hij om zijn vele voorspellingen, veel technologie werd naderhand ontwikkeld en algemeen. Op het punt van Internet zat hij er echter volledig naast :
"In 2002 verwachtte hij zelfs helemaal niets van het internet. 'Internet is er gewoon gekomen. Maar het wordt niet gebruikt', zei hij in Carp. 'Alleen de grote bedrijven zitten nog op internet. Ik gebruik internet niet. Helemaal niet. Informatie wordt uitgeschreven, wordt vertaald, wordt bij een programmeur neergelegd en die voert het in op internet. Nou, dan is het voor mij allang achterhaald.'   
Het is een opvallende miskleun voor de man die in 1985 zijn tijd ver vooruit was met een uitleg over glasvezel" ..  (VK)
Hieronder zegt Titulaer iets over zijn Limburgs accent, hij leverde het commentaar bij de eerste maanlanding, maar kreeg kritiek destijds over zijn accent :

Sterrenkundige Chriet Titulaer: 'Mijn accent hoort bij mij, ik ben zoals ik ben'
 
Per slot over zijn foute nagedachtenis bij DWDD : Heel Holland Haat DWDD
(Twittermoralisten en nabestaanden Chriet Titulaer woest op VARA-lijkpisserij.)
 
Wiki beschrijft zijn opvallend personage als volgt :
"Markante verschijning
Zijn voornaam "Chriet", soms ook "Chrit(je)", is een in Limburg gangbare verkorting van Christiaan of Christoffel; eenzelfde verkorting als "Chris" dus. De Limburgse uitspraak van ch in al deze varianten is k. De correcte uitspraak van "Chriet" is dus kriet.
Hij droeg een bijzonder model baard, een kabouterbaard volgens sommigen, waaronder hemzelf, die onder de kin en rond de wangen groeit maar de bovenlip en de voorkant van de kin vrijliet, reden waarom hij ook wel 'het meest snorloze gezicht van Nederland' werd genoemd. Ook zijn Limburgse "zachte g" droeg bij aan zijn onmiddellijke herkenbaarheid."


 
Volkskrant
Limburg
The Post
The Post
* Taede A Smedes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...