zaterdag 8 april 2017

Milieu "en andere ellende"

Het hebbende over Milieu en de term 'groene energie'  is een modewoord, veelal zonder ten volle de betekenis beseffende van wat milieu eigenlijk inhoudt. Milieu, broeikaseffect en groene energie zijn drie begrippen, maar om te weten wat je 'met z'n allen' wil redden, dien je ook te beseffen met welke methodes men bijvoorbeeld het broeikaseffect wil tegengaan, om de vervuiling van luchten en CO2 terug te dringen. Luchten bestaan namelijk maar voor een déél uit de samenhang van wat milieu is.

Het is misschien een van de belangrijkste taken om de onnatuurlijke wereld die mensen hebben gecreëerd, onder andere de verstedelijking en het moderne vervoer, dat een constante behoefte heeft aan energie - meer in samenhang te brengen met de natuurlijke wereld, daarbij zijn termen groene energie en milieu inderdaad modebegrippen geworden, die wederom het kwaad aanwakkeren van de nieuwe winstmarkten, en dat gaat uiteindelijk om de belangen van multinationals, die meer geïnteresseerd zijn in de winst - van kaalslag van natuurwouden en nieuwe technieken dan in het daadwerkelijk milieu of het klimaat en de luchtverontreiniging.

Overal op de wereld vindt grootschalig kaalslag plaats van oerwouden en natuurreservaten, de corruptie van kapitaalgiganten verdrijven zowel oude natuurvolken en helpen mee grootschalig dier en vogelsoorten te onthemen, (zoals dit het geval is op Borneo.)  Nieuwe vormen van energiewinning, zoals windmolens die meer kosten dan zij opleveren, ontsieren niet alleen grootschalig het landschap, maar er vallen talloze vogels aan ten prooi.

Meer van belang dan cijfers is het bewustzijn wat milieu eigenlijk betekend :












Het milieu is het geheel van voorwaarden en invloeden van de natuurlijke omgeving, waardoor het leven mogelijk is.

Dit is de kortste samenvatting volgens Wiki. Milieu gaat dus om beduidend meer dan het terugdringen van CO2, milieu is het totaal, van Aarde  en natuurlijke omgevingen, de noodzaak van oerwouden en een grote variatie aan diersoorten. Je kunt niet iets ondernemen tegen het ene, en daarmee het andere (bijvoorbeeld de natuurlijke leefwereld voor tal van dier en vogelsoorten wereldwijd) verstoren. Groene energiewinning bijvoorbeeld waardoor wereldwijd een onvoorstelbare en wellicht onherstelbare schade plaatsvindt aan grote wouden, die tevens naast natuurvolken die worden verdreven, het einde zal betekenen van tal van diersoorten, waar zowel mens als dier hun bestaan hebben, vernietigt het milieu. Door de bijna achterlijke benadering van wat het milieu feitelijk behelst.

Natuurlijk is het absurd te beweren dat er geen broeikaseffect bestaat, zoals de nieuwe Amerikaanse president beweert, wanneer vrijwel alle geleerden zeggen dat de aarde opwarmt :
'De aarde wordt opgewarmd. De ijskappen smelten. Vrijwel alle geleerden zijn er van overtuigd dat dit het gevolg is van het broeikaseffect. Voor deze geleerden is het een feit. Voor de toekomstige president is het een fabel.'  (Zie hier.)
(Je hoeft niet te geloven dat wetenschap almachtig is, maar je mag toch wel met een gerust hart aannemen dat zij weten waarover ze het hebben.)

/Ontbossing
'Elke twee seconden gaat een stuk bos zo groot als een voetbalveld tegen de vlakte. Om het hout te gebruiken voor de bouw, meubels of papier, maar vooral ook om op het vrijgekomen land koeien te laten grazen of landbouwgewassen te verbouwen.
.. Het zijn niet alleen ontelbare planten en dieren die niet zonder de bossen kunnen. Wereldwijd zijn er 150 miljoen oorspronkelijke bewoners van de bossen die steeds meer in de verdrukking komen. Nog veel meer mensen zijn afhankelijk van de bossen voor hun eerste levensbehoeften, zoals voedsel, huisvesting en medicijnen. Zij trekken vaak aan het kortste eind als bedrijven hun oog laten vallen op grote stukken bos. Ook zijn bossen belangrijk voor het zoetwater in de wereld. Zo zorgt de Amazonerivier, die door het oerwoud stroomt, voor een vijfde van het zoete water in de wereld.
Minder bossen, meer klimaatverandering
Het IPCC, een VN-organisatie die zich bezighoudt met de studie naar klimaatverandering, berekende dat ongeveer 12 procent van alle CO2-uitstoot die de mensheid veroorzaakt, te wijten is aan ontbossing. Dat is meer dan al het verkeer bij elkaar. Bossen produceren zuurstof en halen CO2 uit de lucht, een gas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bij het kappen en verbranden van bos- en veengebieden komt koolstof vrij, dat in aanraking met zuurstof weer CO2 vormt.'
Bron Greenprace.

Het is behoorlijk paradoxaal wanneer men 'groene energie' wil produceren door daar natuur voor te gebruiken, terwijl natuur de CO2 uitstoot juist vergroot. Bossen maken bovendien deel uit van de levensadem.
Helaas vallen ook begrippen als milieu en groene energie ten prooi aan de belangen van multinationals, zorgzaamheid voor de Moeder Aarde en gretigheid als hebzucht gaan nooit samen..

Een laatste mode/begrip kun je wel stellen is 'duurzaamheid'.
Hiervoor volgende definitie :
'Wat houdt de term duurzaamheid precies in? De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”:
Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”
Kortom, duurzaam kijkt naar de huidige behoefte die de mensen op de aarde hebben en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mensen, het milieu of de economie in gevaar komen.'  (Bron.)
Nou, dat is nogal wat, zeker voor de collectieve schijnbaar slechts op tijdelijke schaal denkende mens, waar men de hoogtijdagen viert van het kortstondige geld en het elitarisme. De wereld wordt elke dag grootschalig meer in gevaar gebracht, juist voor al de toekomstige generaties, omwille het tijdelijke profijt van enkelingen, de grootverdieners.

Bovendien vind ik het bovenstaande citaat tekort doen aan de betekenis van wereld of Aarde,
het spreekt alleen over de mens: de huidige generaties en de toekomstige, maar de aarde is het geheel en het totaal van alles wat deze Aarde uitmaakt. Er kan geen "duurzame" mens bestaan, zonder een duurzaamheid van alles wat bestaat.
De Aarde is de bron van al het leven, niet het alleenrecht van de mens.............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...