dinsdag 10 januari 2023

Destructief Europees biomassa beleid - schadelijker dan stikstof voor de natuur

"Het Europese klimaatbeleid noemt grootschalige verbranding van biomassa in kolencentrales duurzaam. Daarover is al langer veel discussie. Veel minder bekend is dat de Europese honger naar houtpellets ten koste gaat van Amerikaanse bossen en hele, vooral arme en Zwarte, gemeenschappen te gronde richt.

In 2009 besloot de Europese Unie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en stimuleerde ze de lidstaten om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. In haar richtlijn hernieuwbare energie (RED) classificeerde de EU biomassa als een hernieuwbare energiebron, vergelijkbaar met wind- en zonne-energie.

Als gevolg daarvan zette de richtlijn de nationale regeringen ertoe aan om biomassa te verbranden in plaats van steenkool. Dat joeg de vraag naar hout flink op. Als gevolg werd het Amerikaanse Zuiden Europa's belangrijkste bron van biomassa-import.

De gevolgen voor de arme Zwarte gemeenschappen die zwaar te lijden hebben onder de ontbossing en de pelletproductie voor Europa, worden nu door sommigen geclassificeerd als milieuracisme. De ontwikkeling is het directe gevolg van een grote maas in de Europese wet. DieMaar dat het kappen van bomen en het verbranden ervan voor energie een hernieuwbare energiebron is, voelt contra-intuïtief en in werkelijkheid is dat ook zo. Het verbranden van hout is minder efficiënt dan het verbranden van steenkool. Er komt veel meer koolstof vrij in de atmosfeer dan wordt gezegd. 

Bijna 800 wetenschappers schreven al in 2018 een brief aan het Europees Parlement, waarin ze leden aanspoorden om de huidige richtlijn te wijzigen. President Joe Biden en andere wereldleiders ontvingen eerder dit jaar een soortgelijke brief van honderden klimaatwetenschappers. laat toe dat hele, levende bomen als afval kunnen worden verwerkt.

(..) Brandend hout is inefficiënt en stoot daarom veel meer koolstof uit dan het verbranden van fossiele brandstoffen per kilowattuur geproduceerde elektriciteit, zo stellen de wetenschappers in de brief.

"Ik kan niets bedenken dat de natuur meer schade toebrengt dan bomen omhakken en verbranden", zegt William Moomaw, emeritus hoogleraar internationaal milieubeleid aan de Tufts University.

De klimaatdenktank Sandbag (die nu Ember heet) zei al in 2019 dat de zwaar gesubsidieerde plannen om de CO2-uitstoot te verminderen, zouden resulteren in een "onthutsende" hoeveelheid bomenkap, waardoor bossen mogelijk sneller zouden worden vernietigd dan ze kunnen teruggroeien.

.. Hiervoor zouden jaarlijks 2.700 vierkante kilometer bossen moeten worden gekapt, het equivalent van de helft van het Zwarte Woud in Duitsland."

Bron (Hele Stuk)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...