zondag 25 oktober 2020

Complotten // en de psychologische gronden

Leuk, als je je zo hebt verdiept in de wereld van complotten, eens zelf je gedachtes erover te laten gaan. Hierbij.

Complotten zijn er zeer waarschijnlijk al duizenden jaren, vanaf zich de eerste grote mensenrijken ontwikkelde. Het eerste opvallend complot vanaf onze tijdsberekening zou je kunnen toeschrijven aan de geschiedenis van Jezus. Jezus noemde zich een koning, al had hij het niet over aards koningschap, waardoor zich een Romeins complot tegen hem spande, dat hij het Romeinse Rijk wilde overnemen. (Natuurlijk zeg ik niks over het wel of niet bestaan van Jezus - daar zal vast weer een ander complot achter zitten.)

Een verder complot zou je kunnen beschouwen bij de opkomst van het 3de rijk. Namelijk het complot dat zich ontwikkelde tegen het Joodse volk. In het dictatorschap van de nazi's moesten de Joden worden beschouwd als slecht en leugenachtig, bovendien waren ze min volk. 

Hiermee kun je al meteen zien dat complotten niet alleen bestaan uit 'kleine groepjes' mensen, maar complotten wel degelijk een volledig volk kunnen beheersen, middels een goed geoliede indoctrineermachine. 

Men kan zeggen, toen waren complotten nog wat eenvoudig, heden moet je jezelf er flink in verdiepen wil je het al snappen, met al die complexe vertakte aannames. Complotten worden beschouwd als iets van eigenlijk kleine groepen, sektes en cultussen, de geweldige 'onwijsheid' van complotdenkers is nu juist dat de grote meerderheid van mensen weinig meer zijn dan volgzame schapen in één kudde, en dat "zij" de (enige) waarheid in pacht hebben.

(Bemerk je daarbij ook de wat religieuze stelsels? Het idee van 'enige waarheid'.)

Zouden grote groepen mensen, stel driekwart van een samenleving, in een bepaalt complot geloven, dat zou dat in zichzelf wellicht weer een complot zijn. Complotten kennen zich voornamelijk in hun 'anders denken', ze verheffen het feit dat ze behoren bij een kleine minderheid (met wat fanatieke aanhangers).

Natuurlijk, vergis je niet, laat juist nazi-Duitsland zien dat complotten een heel volk kunnen omturnen, de joodse mensen die altijd veilige medebewoners waren van een volk, werden opeens opzij gezet en als tuig afgeschilderd. Joden werden daarvoor natuurlijk al door veel ook religieuze lieden beschouwd als kwaadaardig (ze hadden Jezus vermoord.)

💢

Moderne gevolgen van complotten schilderen zich niet echt af: Dat wil zeggen, een groepje lieden die regeringslieden en mensen van de reguliere tv. -NOS medewerkers o.a. uitschelden en bedreigen, uitmaken voor pedofielen die het bloed van kinderen drinken zien er gevaarlijk uit, maar échte uitwassen kun je ze niet noemen. 

(Mensen zoals Janet Ossebaard of Lange Frans, die inmiddels Off line is gehaald door YouTube - worden gretig bekeken, maar je kunt je afvragen of dat voornamelijk niet is uit louter vermaak.) Het is eigenlijk opvallend dat een 'klein complotvisje' zoals rapper Lange Frans dan uit YouTube wordt gezet, en niet de Big Fish, zoals David Icke en Alex Jones.

Er zitten echter psychologische interessante gronden achter complotten.

De reëel te noemen 'grond' achter complotten kun je samenvatten in de woorden: "Wat Als?"

Het 'wat als' is het moment dat mensen dingen zien, neem de crash van vliegtuigen in de gebouwen van 9.11, of neem de eerste maanlanding door ruimtevaarders, gebeurtenissen die voor veel mensen zo overweldigend en/of ingrijpend zijn, dat ze de gewoonlijke 'lijn van het verhaal' gaan betwijfelen.

Een leuk voorbeeld van de 'wat als' theorieën en de wel degelijk mogelijke andere versies daarvan kom je tegen bij de maanlandingen: Heden zie je zoveel science fiction en fantasy films, waar je de realiteit niet meer kunt onderscheiden van de virtuele landschappen -en de overweldigende trucages- zodat het allemaal even echt lijkt.

Dit zou dan betekenen, dat het inderdaad "niet" is uitgesloten, dat de maanlandingen volledig zouden zijn geënsceneerd, je zou in of buiten een studio 'maanlandschappen' kunnen creëren met een geweldige film daar omheen van maanlandingen door ruimteastronauten. Dus het 'wat als' is niet helemaal ondenkbaar. 

💥

Als jonge jongen bekeek ik des nachts met mijn pa nog ooit de eerste maanlanding, daarvoor speciaal opgestaan (in Amerikaanse tijd). Ik heb nooit de echtheid ervan betwijfeld. Als je het er echter over zou hebben, of dat niet een zeer gevaarlijke missie was, in de tijd van pas de aanvang van technologie en digitale vaardigheid, plus daarbij de heersende concurrentie destijds met de Russen. Dan heb je al een beginnend complot.

Bij 9.11 vraagt de complotdenker zich telkens af hoe Toren 7 in elkaar kon zakken zonder door een vliegtuig te worden geraakt: Zie dit filmpje

Complotten ontwikkelen zich bij in eerste plaats -niet officiële- vragen die mensen zich stellen, het vragen stellen bij officiële versies moet toch kunnen, maar je passeert een zekere -gevarengrens. (Tussen realiteit en fantasie.)

Wanneer het 9.11 zich heeft voltrokken en er reeds zulke uitvoerige onderzoeken hebben plaatsgevonden en zoveel feitenmateriaal is verzameld, wat mankeert dan toch die 'complotgelovige?' 

De complotdenkers zijn zeer complexe lieden, wanneer je ze soms hoort praten, die mensen kunnen uren aan een stuk doorvertellen, ze hebben al hun 'wanen' dusdanig op een rijtje gezet, dat het welhaast klinkt als een lópend schitterend verhaal. Bovendien zijn ze niet per definitie stupide, ze hebben de onderwerpen waar ze het over hebben grondig doorgenomen, ze weten echt meer dan jij en ik van hun 'studieobject'. Voor veel mensen gaat het dan plausibel klinken als alternatief van officiële versies.

Hun studieobject dat is dan wel een zelf en met anderen verzonnen complexe alternatieve theorie, waarin ze eigenlijk vertellen, dat de 'oppervlakkigheid' der dingen, niet de waarheid zijn. 

Daarmee bedoelende de gebeurtenissen zoals die zich voltrekken ogenschijnlijk. Ze gaan er volgens henzelf verborgen waarheden en realiteiten bijhalen: Van Deep State, (dat klinkt al fantasieopwekkend -iets dat "diep is"-) tot een wereld topelite die hele andere bedoelingen hebben dan ogenschijnlijk, die eigenlijk bij een 'reptielenras' behoren en die grootschalig kinderen ontvoeren en misbruiken, en de wereld willen overnemen. Onderwijl willen ze het verdere mensenras verslaven.

Dat is op zich al een spannend verhalen jeugdboek.

👀}

Maar 'dieper' dan Deep State is de reële vraag, wat complotten veroorzaakt. Mij lijkt het antwoord nogal eenvoudig: Mensen zijn het vertrouwen helemaal kwijt, misschien ook in zichzelf, in feitelijk het wezen "mens" als zodanig. Complotdenkers zijn eigenlijk wantrouwige mensen, ze wantrouwen misschien wel alles en iedereen, misschien willen ze eerst alles 'zwart-op-wit', misschien vertrouwen ze zelfs hun verzekeringsagent niet. 

Ook hier zit weer de 'wat als' formule achter: Wat als je mensen niet kunt vertrouwen, of misschien uitsluitend énkele mensen of bepaalde groepen mensen, of alleen mensen die delen in 'jouw complotten', of wel de "gewone mensen" maar niet -de mensen die de macht in handen hebben- De wereld top elites, de miljardairen. De machthebbers. 

De realiteit, en dat is in het voordeel van complotdenkers, laat nu bepaalt niet hét voorbeeld zien van een wereld waarin je iedereen mag vertrouwen. De wereld is boordevol corruptie, vriendjespolitiek, leugens, egoïsme en hebzucht. Nooit eerder waren de kloven tussen rijk en arm zo groot, (slechts een paar procent van het mensdom is zó rijk dat ze een werelddeel konden opkopen.)

Ondanks dit alles moet je voor jezelf a.h.w. een 'maat leggen'. Je moet voor jezelf bepalen waar vertrouwen en wantrouwen een mogelijkheid is, wat vervolgens gaat domineren, en waar je voorzichtig moet zijn in beide, je vertrouwen en/of wantrouwen.

Complotten ontstaan uit wantrouwen, daarom moet je dat wantrouwen onderzoeken, en voor jezelf bepalen waar dat wantrouwen terecht is en waar het leidt tot ziekelijke wanen (van wantrouwen). De rest is allemaal 'basaal' : de wat je wel kunt plaatsen onder instinctieve behoeftes van mensen, naar een wereld waarin je wél mag en kunt vertrouwen.

 

-Misschien een deel 2.-   


maandag 19 oktober 2020

De 'bovenzintuiglijke wereld van complotten // De online fabeltjesfuik | Zondag met Lubach

De uitzending van Arjen Lubach 'gisteren' was in elk geval 'hoofdschuddend' huiverig en vooral informatief. Maar ik kende het hele verhaal eigenlijk al, ook omdat ik me vaker verdiep in de complottenwereld. Het zal daarom vooral hoofdschuddend zijn voor mensen die veel niet wisten. 

Het zogeheten algoritme - zonder de complexe uitleg kun je een makkelijke test doen. Stel je zoekt een leuk zomertentje op Internet. Zodra je dat een paar maal hebt gedaan, bemerk je al ras dat op elk Item waarop je klikt reclame verschijnt van tig-tentjes en zaken die tentjes aanbieden.

Of je zoekt een favoriete groep op YouTube, al vrijwel direct bemerk je dat er een heleboel andere plaatjes verschijnen van die groep (en concerten) plus een 'soortgelijke' muziek van andere groepen. Het leuke daarvan is dan weer, dat je daardoor geheel nieuwe groepen ontdekt wiens muziek je fijn vindt.

De manier waarop Internet werkt is dus ook leuk, het werkt in op jouw geheel private wensen, het wordt je gewoonweg toegespeeld. Wat is dan het probleem? Stel je klikt slechts enkele malen op een of ander complottheorie, daarbij merk je al ras dat in het Internetprogramma tig verwijzingen aankomen van soortgelijke complotten en de grens daarvan (alles wat er volgens het eigenlijk slechts programmeerprogramma mee van doen heeft).

Dat is problematisch, als je slechts zoekt naar wat alternatieve informatie, en dat is wat mijn kritiek op de wat 'snelle' Arjen Lubach.

Het is immers nergens fout dat je als mens kritisch en sceptisch bent naar om het even welke informatiebron. Als dit kritische zelf-sceptische vermogen dan ogenblikkelijk valt onder de noemer van "Flappies" en "complotgekken" vind ik dat niet alleen voorbarig, maar ook grondig fout.

Waarom mag je bijvoorbeeld niet de officiële wat men noemt 'mainstream' media in twijfel trekken, wat betreft de gróte proportie aan angtszaaierij waarmee de media immers al maanden bezig is? En hoe zit het in vredesnaam met de concrete cijfers. Wat is méér rationeel dan de 'kille cijfers'?
De werkelijke wetenschappelijke virologen, en vooral die, die geen actieve rol spelen in de media, hebben daar flinke wisselende informatie over.

Ook is het onderhand weleens van groot belang, dat men de psychologische effecten begrijpt van het onderwerp 'angst'. Wat doet angst en angstzaaierij met de menselijke geest? Als je dat vraagt aan mensen die daadwerkelijk kampen met bijvoorbeeld een angstfobie die hun leven al vele jaren beheerst, of met mensen die bijvoorbeeld smetvrees hebben en andere fobieën, dan is daar een belangrijk antwoord op.
Angst werkt voornamelijk destructief, het blaast alles buiten alle proporties op (kenmerkend voor angst) 
en angst werkt verlammend, mensen kunnen daar zelfs ernstige fobieën van krijgen.
En de media "angst er maar lustig op los".

Veel handen wassen, vraag het eens iemand met smetvrees. Er is immers wel het verschil met netjes zijn en dwangmatig handenwassen. Ook is de anderhalve meter maatschappij wat krampachtig, omdat we alreeds de gewoonlijke fatsoen en burgerlijke normen hebben aangaande 'afstand'.

In de online fabeltjesfuik die Lubach laat zien, komen al de verschillende -voor veel mensen al bekende- complotgelovigen erbij, ze hebben vaak een reeds schrikbarende aanhang - van Janet Ossebaard tot Lange Frans, ook 'Robert Jensen' valt in de rij en het wat mij aangaat wat onterechte Café Weltschmerz,
omdat ik vaker Café Weltschmerz bekijk, en het niet meteen beticht van irrationaliteit.

De term alternatieve media wordt niet helemaal terecht ogenblikkelijk benoemd tot samenzweringen: dat zou per slot inhouden dat wij mensen niet langer kritisch mogen zijn van Arjen Lubach. 

 
Ondanks deze kanttekeningen is het een interessante samenhang (goed voor gesprek):



Extra Noot 21/10:

Het systeem van 'alfaritmes wordt door Lubach te zeer Techneutisch betracht. Het Internet heeft geen "eigen intelligentie en denkvermogen". Perslot is het een reken en programmeermachine. Wanneer het dingen (Items, discussies enz.) samenstelt en in een zijbalk neerzet, bv. aangaande het thema complotten, wil dat allerminst zeggen dat al die Itens exact hetzelfde behandelen.

Veel mensen heden geloven dat Internet een eigen Intelligentie heeft, dat ligt dan aan de definitie van intelligentie. Ik meen dat intelligentie menselijk gezien onnoemelijk veel meer behelst. Precies om die reden is de computertechologie zo goed in 'snel rekenen opsommen en samenstellen. Maar is dát een definitie van Intelligentie?

zaterdag 17 oktober 2020

'Sterftecijfer corona door top-wetenschapper beneden de 1%'

"14 oktober publiceerde een van de grootste epidemiologen van onze eeuw zijn berekeningen van de dodelijkheid van Covid-19. Hij publiceerde bij de WHO zelf. John P A Ioannidis was al sinds het begin van de ‘crisis’ zeer scherp en tegen de lockdowns, maar werd direct genegeerd door de media. 

Dat terwijl hij zeker tot de grootste epedemiologen aller tijden behoort. Hij wordt ook wel de ‘scourge of sloppy science’ genoemd. Deze publicatie is niet weg te zetten. Het berekent de wereldwijde IFR.

Zijn conclusie over de dodelijkheid van het virus is als volgt: de IFR (infection fatality rate) van Covid-19 is 0,23% voor alle leeftijden, en de veel meer zeggende IFR voor onder de 70 is 0,05%. 

Geen enkele reden dus om nog paniek te zaaien. Zeker niet omdat de IFR nog daalt, omdat we meer weten over het virus, en omdat er bij veel van de studies die hij meenam niet helemaal correct geteld is of men echt aan corona overleed. 

De laatste zin, die voor een wetenschappelijke publicatie vrij hard is, somt eigenlijk alles op: ‘The inferred infection fatality rates tended to be much lower than estimates made earlier in the pandemic.’
Tekst door Café Weltschmerz:




John P. A. Ioannidis born August 21, 1965) is a Greek-American physician-scientist, writer and Stanford University professor who has made contributions to evidence-based medicineepidemiology, and clinical research.


dinsdag 13 oktober 2020

De volgende uitbraak: Bill Gates voorspelde pandemie in 2015 bij TED Lezing

Tja, hoe ontstaan samenzweringstheorieën? In een TED serie van 2015 komt Bill Gates tevoorschijn. Let dus even op het tijdstip, de opname is van 3 april 2015.

Bill gates heeft het over de ergste angst in eerdere tijde, voor een 'nucleaire oorlog', maar zegt dan: Het grootste risico van een globale ramp, is er niet een van een atoomaanval. In plaats daarvan ziet het er "zo" uit, waarbij een beeldje van een virus. Als iets meer dan 10 miljoen mensen doodt de komende tientallen jaren, is het zeer waarschijnlijk een hoog besmettelijk virus. 

Dit zegt Gates meer dan vijf jaar geleden. Alsof in het verdere, zo kun je stellen, alleen maar een 'film uitrolde'.
Misschien dus, moeten we waakzaam zijn voor nieuwe tussendoor en blijkbaar toevallige opmerkingen van de wereld-elite, waartoe Gates buiten enige twijfel behoort. Gates vermogen is 114 miljard, dus 114 keer duizend miljoen.

Want misschien zijn het nabij toekomstige profetieën. Als je meent dat deze wereld-elite van 1% alle touwtjes in handen heeft van het wereldgebeuren in grote lijn, dan zijn dit uiteraard uitrollen van hun reeds gesmede plannen. 

In elk geval zou je als mens argwanend moeten zijn, er is niets tegen scepsis en de vraag mag daarbij worden gesteld, of er achter hetgeen gebeurt niet veel duisterder plannen schuilgaan. Dat wil niet zeggen dat ik zonder meer een complotgelovige ben. Veel complotten zijn zonder twijfel gezwam. 

Maar ik vind het bijzonder (om het zo te noemen) dat Gates meer dan 5 jaar geleden iets voorspelt tijdens een TED uitzending, wat dan daadwerkelijk die weg volgt.

Misschien weet Gates meer dan wij allen weten:


                           

woensdag 7 oktober 2020

'DIERENLIEFDE DOOR DE EEUWEN HEEN' 

'Honden die te zware karren moeten trekken of aan te korte kettingen lagen: medio negentiende eeuw was er veel dierenleed. Sindsdien is er veel - doch niet alles - verbeterd, mede dankzij dierenwelzijnsactivisten. 

Veel beelden uit deze Andere tijden special stemmen slechts vrolijk omdat de kijkers weten dat deze tot het verleden horen. Inmiddels is het namelijk niet meer denkbaar dat honden veel te zware karren moeten trekken, of dat mensen aangeklede chimpansees als huisdier nemen. Dat is mede te danken aan dierenwelzijnsactivisten, die al in 1864 de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren oprichtten. 

Diervriendelijk 

Er zijn gelukkig niet alleen treurige beelden zien, maar ook de diervriendelijke premières. Zo vertelt een eigenaar van een dierenwinkel over zijn weigering om nog langer apen te verkopen en draaien de camera's op een van de eerste dierenbegraafplaatsen van het land. Een prima manier om deze negentigste Dierendag in historisch perspectief te plaatsen.'



THE ILLUSIONS OF RELIGION WHICH CANNOT BE ANSWERED // David Icke

I k had niet verwacht dat ik iemand als David Icke zou opnemen in dit blog. Ik neem mezelf, zeker na bepaalde toch lichte wijzigingen in het...