vrijdag 23 augustus 2019

Dr. Joe Dispenza: Transform Your Mind with Lewis Howes


Dr. Joe Dispenza, nooit eerder van vernomen maar schijnt in Amerika populair.
Je zou hem kunnen rangschikken onder de zoveelste vorm van goeroe/spiritueel heelmeester,
naast Jiddu Krishnamurti, Eckhart Tolle of Tony Parsons en meer.
 
Voornamelijk vroeger las ik veel van leraren allerlei, waarna je nog wat meer recent Eckhart Tolle tegenkwam of later Tony Parsons. In wezen verkonden ze dezelfde soort boodschap, met uitzondering hier, dat Dispenza blijkbaar "brainscans" gebruikt en het nogal materialistisch benadert.
Zo geloof ik dat men na duizenden breinscans toch nauwelijks iets kan achterhalen, over wat iemand "bezielt", (dit aloude begrip dat alles samenvat wat een mens denkt doet en voelt.)
 
De Amerikaanse Dr. Phill heeft het in zijn talkshows ook talloze malen over breinscans, en doet het voorkomen alsof een scan van je brein zoveel aanwijst, wat het niet doet. De mens is niet alleen een "stofje" en een "wisselwerking".
 
Maar volgens Dispenza gaat het allemaal om de bedrading van je brein. Je kunt die 'bedrading' veranderen, door je constante voorstellingen die vanuit je verleden blijven opborrelen, te wijzigen door een positief 'toekomstbeeld'.
Mijn ratio zegt in dit geval, dat dit volslagen illusionair is, want toekomst bestaat niet: Volgens Dispenza kun je echter al 'in de toekomst' leven, door een zekere verbeelding.
 
Ga je terug naar andere filosofen, ná Krishnamurti, die toch min of meer voort borduren op eenzelfde gedachtegoed, kom je de boodschap tegen van Eckhart Tolle. In aanvang vond ik Tolle nog wel iets van een interessante boodschap meedelen, maar wie deze in zichzelf grinnikende, verhalen vertellende man -te vaak- beluistert, krijgt stellig het gevoel van, wéér een spiritueel leraar die in zijn eigen soort bubbel de gezelligheid zoekt met zijn volgelingen. Het probleem van veel van het soort goeroes/spirituele leraren is, toch een vorm van -alternatieve egogerichtheid-
 
Voor Tolle is het allemaal "The NOW" (het NU.)
Wie zich vervolgens afvraagt, wat nu de diepgaande of verreikende betekenis is van dit -nu- valt in een gat, net als bij mensen als Tony Parsons.
Parsons heeft het continu over de betekenis van het 'er gewoon zijn, hier en nu'.
Dit is alles wat er is, herhaalt Parsons talloze keren.
Dan valt er vaak een stilzwijgen bij deze lieden. Tja, je boodschap is eigenlijk heel kort.
 
Dispenza gaat in dit geval -hier en nu- voorbij en meent dat een positieve toekomstverbeelding het gewoonteproces van mensen doorbreekt.
 
Je hebt de neurologie niet nodig om te realiseren, dat je zodra je in de ochtend wakker wordt, meteen weer zit verankerd in feitelijk je verleden.
Heugenis en gedachten bestaan in het resultaat van een ieders verleden, jouw specifieke herinneringen of mijn specifieke herinneringen.
Herinneringen kunnen werken als een 'val', ze kunnen je bestaan verengen, verkleinen, ze leiden tot dagelijkse rituelen, elke dag is eigenlijk reeds een ritueel van elke voorgaande dag.
Dat legt Dispenza uit.
 
Heugenis heeft je persoon gemaakt, je bepaalde eigenheid, die die je meent te zijn.
 
Een mens verzameld in een beperkt tal jaren alle soorten informatie, van waaruit hij zijn bestaan leidt, zijn overtuigingen en waardes en zingevingen, en zijn angst kommer en kwel.
Daarmee zit een mens eigenlijk verankerd in zichzelf.
Deze verankering kan frustrerend en negatief werken.
 
Je zou eindeloos kunnen blijven malen om dingen uit een verleden.
 
In zoverre kun je ook het brein beschrijven, als een verzamelplaats van heugenis, van bewaardheid,
het brein is een aard gigantische privé bibliotheek.
Het slaat echter niet alleen dode materie op, maar alle levendige ervaring die je ooit had.
Per slot wordt het echter wél een aard dode materie. Die constant in herhaling valt.
 
In zoverre kunnen filosofen of psychologen of nondualisten enzomeer, de realiteit behoorlijk weergeven, van hoe het brein werkt.
Je kunt je vervolgens veel wijsmaken, het idee van een hier en nu kan nooit gevrijwaard zijn van verleden, dan zou er eerder een aard frontale geheugenverlies moeten optreden.
Mensen die daadwerkelijk kampen met geheugenverlies hebben het er feitelijk heel moeilijk mee, want je hebt de velerlei wortels nodig, om jezelf te kunnen oriënteren in bestaan.
Stel je wist op zeker dag niet meer de weg naar je eigen huis.....
 
Punt is echter, en daar gaan deze filosofen over, dat heugenis en dagelijks ritueel en -de druk van- persoon, vrijheidsberovend kunnen werken. Elke dag sta je bv. op met eerst koffie zetten, waarna misschien een uur achter je pc. of social media, of met discussies die al jaren weinig van onderwerp veranderen. Leven wordt een aaneenschakeling van hetzelfde.
 
 
Luister naar Dispenza :
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

THE ILLUSIONS OF RELIGION WHICH CANNOT BE ANSWERED // David Icke

I k had niet verwacht dat ik iemand als David Icke zou opnemen in dit blog. Ik neem mezelf, zeker na bepaalde toch lichte wijzigingen in het...