zaterdag 8 december 2018

'Een vraag over homoseksualiteit'

Jiddu Krishnamurti gaat in op de vraag, over homoseksualiteit. Maar doorgaans is de visie van Krishnamurti volstrekt afbuigend, de vraag naar een seksuele voorkeur gaat over de vraag naar seks met of zonder voorkeur, maar uiteindelijk betreft de vraag de menselijke begeerte.

Begeerte is datgene wat het hele menselijk bestaan aandrijft, de begeerte naar seks is dezelfde begeerte naar macht/positie, geld, weelde, het hebben van een economische positie, wildgroei in alle opzichten (dat wil zeggen totale uitbuiting van de aarde) : Het grondprobleem is dan opeens niet meer seks, laat staan een seksuele voorkeur.

De vraag slaat om in de vraag, waarom heeft de mens begeertes? Eten en drinken kan een begeerte zijn, het bezit van een huis is een begeerte, afgunst komt voort uit begeerte, hebzucht is begeerte, een positie veroveren is een begeerte, datgene wat de mens is en datgene wat hij wil worden wordt aangedreven door begeerte.

Misschien is het de meest ego gerichte houding in het bestaan, want 'jouw geluk' gaat ten koste van iemands anders geluk, die kans is in elk geval daar, de belangen van de ene gaan ten koste van de belangen van de ander, jouw luxe huis kan het uitzicht volledig blokkeren van een huis dat eens een mooie uitkijk had over een stuk land.

Wat heeft dit nog te maken met seks? Schijnbaar niets en toch alles. Seks is vervulling van begeerte, de drang naar een kortstondige extase, is gelijk het streven naar 'elk soort tijdelijk hoogtepunt' van een mens (valt me hierbij spontaan in.) Stel je bent een groot huis aan het bouwen, als het eenmaal klaar is, is dat de soort van tijdelijk hoogtepunt in je verlangen. Maar na het hoogtepunt slaat met grote waarschijnlijkheid de onrust en het verlangen weer toe. Dat is de aandrijfkracht van begeerte..

De complete economie draait op begeerte, niet op NOODZAAK , een constant meer willen hebben van alles wat er is, is minder een noodzaak dan een onderliggende niet te stoppen begeerte, de economie moet altijd groeien als je de eindeloos afgezaagde praatjes hoort van politiekers. Aan deze groei ligt wezenlijk begeerte ten grondslag.

Dus het probleem is begeerte, het gaat niet meer over een seksuele voorkeur, waar iedereen zich zo ongelofelijk gigantisch druk om maakt. Kan een mens ooit stoppen met begeren is de slotvraag. Met de drang van het willen bevredigen van eindeloze (ego gerichte) behoeftes, het bevredigen van "tijdelijke hoogtepunten", (want uitbreiding wacht weer) , het punt van begeerte is immers dat begeerte nooit stopt. Wanneer de tijdelijke voldoening voorbij is wacht nieuwe begeerte..

Eigenlijk geldt er een korte 'sorry' , want uw vraag over of iemand een seksuele voorkeur mag hebben, is opeens overbodig gemaakt...…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...