dinsdag 18 december 2018

De wet van oorzaak en gevolg / & hoe het je leven beïnvloedt

"De universele wet van oorzaak en gevolg betekent, in principe, dat iedere actie een gelijke en tegenovergestelde reactie heeft. Dit wordt vaak gezien als het concept van Karma: wie goed doet, goed ontmoet, maar wie de bal kaatst kan hem terugverwachten. Deze notie gaat echter nog veel dieper dan dat. Als je echt begrijpt hoe dit werkt, kan het een significant effect hebben op elke beslissing die je in je leven zult maken en op waar deze beslissingen je toe leiden.
Wie de bal kaatst…
De wet van oorzaak en gevolg beweert dat elke oorzaak een effect heeft en dat elk effect weer de oorzaak is van iets anders. Dit suggereert dat het universum constant in beweging is en bestaat uit een continue voortschrijding van een reeks gebeurtenissen. Het betekent ook dat niets in het leven ‘gewoon gebeurt’, maar dat alles een reden heeft, zelfs al is die reden lastig te onderscheiden of te begrijpen – met name wanneer we het moeilijker hebben."
Bron en Complete Tekst

Deze opvatting van -Nieuwetijdskind- is kenmerkende voor het typische 'magische denken' van veel mensen, dat oorzaak en gevolg ten grondslag ligt aan een REDEN, is niet iets wat ik geloof.
Weliswaar kunnen er toevalligheden zijn - hetgeen een opvallende term tevens is, want iets zou je 'toe vallen' , waar ook een bepaalt magisch idee achter schuil gaat - maar in hoeverre daar een of andere betekenis of hogere rede achter schuil gaat, ligt deels aan de situatie zelf. Elk mens heeft bijvoorbeeld ontmoetingen waar hij zegt: Dat is ook toevallig, dat ik deze persoon nou net hier tegenkom, of dat dit of dat gebeurt : ik dacht aan iemand en even later belt deze iemand mij op na al wat jaren, et cetera.

Ten tweede is het feitelijk ónwaar, dat die de balt kaatst hem altijd terug kan verwachten, dit zou namelijk moeten betekenen dat er een RECHTVAARDIGHEID bestaat, maar deze rechtvaardigheid is ver te zoeken in de realiteit. Hoeveel kwaad berokkenen mensen in de wereld, en komen daar gewoonweg mee weg?

De wet oorzaak en gevolg is desalniettemin waar, omdat het een biologisch natuurlijk gegeven is, als je een plat steentje over het water werpt kaatst het enkele malen op van het water, dat is een oorzaak-gevolg principe van de natuur.
Maar op vele andere gebieden hebben oorzaken geen (althans) rechtvaardige gevolgen, ze hebben weliswaar áltijd gevolgen, omdat oorzaken nu eenmaal gevolgen hebben, maar het is zeer vaak de vraag welke ethische waarde zulke gevolgen hebben. Nee, de wereld is altijd minder fijn dan hoe mensen die geloven in magische rituelen in de natuur zelf het voorstellen.

De natuur kent namelijk geen "magische rituelen" in het oorzaak gevolg principe.
Wanneer je een weg opstapt en niet ziet dat er met grote snelheid een wagen op die weg op je af raast, dan vindt er een oorzaak/gevolg principe plaats. Maar naderhand gaan mensen zich dan eigenlijk vreemde dingen afvragen, zoals: Waarom gebeurde dit uitgerekend hem of haar?

In een Dr. Phill show waar iemand lang na rouwde om de dood van iemand, onderbrak Phill haar en wees vragend naar het publiek: Was het beter als dat men 'hem' gebeurde of met 'haar', waarom met 'mij'? De tv Phill staat erom bekend dat hij soms met wat ruwe hand op feiten wijst. Niet dat hij in alles gelijk heeft (ik doe niet aan idolen). Het bestaan, jouw en mijn leven kun je ook een oorzaak noemen, of een gevolg, want het is eigenlijk beide, je kunt ook zeggen, alles is een gevolg van een gevolg van een gevolg.. en dat wil vanuit de natuur zeggen, dat het gevolg is, dat je eenmaal dood gaat. Het tijdstip van iemands dood kun je dan weer magisch gaan berekenen, mensen doen echt de malste dingen // maar nuchter gezien is hier eenvoudig sprake van oorzaak gevolg.

Ik leef, dus ga ik dood.
Ik kan jouw met stenen bekogelen en wegrennen, het heeft geen enkel direct gevolg voor mij.
Om die reden bedenken mensen maar straffen in een -eventueel-  hiernamaals, God straft, niet nu dan later, iemand wacht de hel, mensen houden van rechtvaardigheidsbeginsels. Maar rechtvaardigheid is "de natuur" doorgaans niet gegeven. De natuur doet niet aan rechtvaardigheid.

Daarom is de wet oorzaak en gevolg een natuurlijk en kosmisch gegeven, de rest is allemaal magisch denken van mensen. Wanneer over een tijd een reuze komeet op de aarde komt afrazen, wiens inslag men kan berekenen, en die zou het einde inluiden van het leven op aarde, zou 80 procent van het mensdom daar een of andere wraakactie van hun goden achter zien, de goden houden het voor gezien met 'de mens'. Elke kosmoloog weet dat dit nooit is uit te sluiten, de aarde krijgt geen speciale bescherming, in de kosmos vinden botsingen constant plaats.

Dit lijkt misschien een te platte visie op de realiteit, en ik geef toe dat ik me daar zelf niet helemaal in vind. Maar als je gelooft dat Karma een realiteit is, oorzaak en gevolg een hogere bedoeling heeft, hoe verklaar je dan zoveel onrechtvaardigheid en wereldwijd leed, heeft dat allemaal een oorzaak in "karma" - dat zou werkelijk pure nonsens zijn....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...