donderdag 1 november 2018

De buurman als vijand..

"Woonoverlast is een ernstig probleem. Een op de drie Nederlanders heeft last van de buren. Gemeentes en woningbouwcorporaties zien het aantal burenruzies toenemen.
Gemeentes zijn verplicht op te treden bij ernstige burenconflicten. Burgemeesters geven in ZEMBLA aan onvoldoende wettelijke instrumenten te hebben om buren die ernstige geluidshinder of stank veroorzaken of asociaal gedrag vertonen effectief aan te pakken."
(Tekst onder docu.)

Mevrouw Te Nijenhuis heeft videobeelden verzameld van buren, die zichtbaar de planten in haar tuin met gif besproeien, en ze richtte overal vernielingen aan. Ze laat ook weten dat ze niet naar buiten ging, als haar buren buiten waren. En dat ze eigenlijk de 'regie hadden over haar leven'. Buurtbemiddeling lost niets op, de treiterijen houden aan. De woningbouwvereniging nam haar klachten nooit serieus, ze 'zeurde en was gek'.

De buren kunnen niet anders dan erkennen dat ze haar tuin met gif besproeide, krijgen een geldboete en een voorwaardelijke celstraf, na een korte periode rust begint het treiteren opnieuw. De mevrouw daagt de woningbouwvereniging voor de rechter (noot: hetgeen bepaalt al heel wat zegt) , ze eist een andere woonruimte voor haar (tokkie)buren en krijgt na een slepende rechtszaak haar zin. De rechtszaak kostte haar een dertig tot vijftigduizend euro - inclusief alle schade van de buren.

De rechtbank maakt duidelijk in de uitspraak dat de woningvereniging laks is geweest en de klachten heeft gebagatelliseerd. De directeur van de wooncoöperatie maakte een (slap) excuses, ze hadden kordater kunnen optreden.

Maar wat heeft deze vrouw aan die uitspraak -van de directeur- gehad. De burenruzie duurde ruim twaalf jaar, laat mevrouw weten. "Dat mensen zo gek kunnen zijn, dat ze iemand dit aan kunnen doen, dat is bizar"..

De wetten zijn gecompliceerd rondom burenruzies (er is een wet Victoria) , maar de interpretaties over burenherrie verschillen, men kan optreden bij ernstige overlast aangaande de veiligheid en gezondheid, maar geluidsoverlast valt daar niet onder. *Laatste is natuurlijk absurd, want geluidsoverlast kan wel degelijk de gezondheid aangaan van mensen.

Het moeilijke punt wellicht is het recht zelf op woonruimte, in hoeverre kun je en mag je mensen wettelijk verplichten hun huis te verlaten? (Dit geldt natuurlijk wel voor huurachterstanden, dan zijn woningverenigingen er als de eerste bij.)

Extra noot: Een wat in donker gehuld punt, op het slot van deze docu. betreft het screenen van mensen, dus het na checken van iemands verleden, op o.a. politiezaken en andere achtergronden. De kwestie is dan voornamelijk, mogen woningbouwcoöperaties bv. iemands verleden napluizen en op grond daarvan besluiten iemand wel of geen woning aan te bieden. Dat is nogal drastisch, dit soort detectivewerk, de vraag is maar of je daarbij een persoon recht doet, in hoeverre je iemand kunt beoordelen op allerlei 'gehoorde verhalen' en dergelijke meer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit zeer griezelig vind.

:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...