vrijdag 14 september 2018

'Sofie de AI'

Op YouTube zie je allerlei demonstraties van wat de kunstmatige intelligentie heden al kan, de robot SOFIE waarvan o.a. dit filmpje.
Hoewel men gewoon zijn dagelijks leven leidt is men nauwelijks voorbereid op de zeer snelle ontwikkeling hiervan.
Onder een van de commentaren vroeg iemand zich simpelweg af, waarom willen mensen eigenlijk mensengelijkende machines maken? Die vraag is namelijk niet zomaar te beantwoorden. Mijn vermoeden is, dat mensen graag zelf voor God willen spelen. De mens wil altijd zijn eigen limiets en begrenzingen tegenkomen, door iets zover te ontwikkelen dat men reeds meent dat deze grenzen er niet zijn.
Je moet toegeven dat het een vreemde wens is, dat men naast reeds een zeven miljard menselijke aardebewoners de mens wil vermenigvuldigen door kunstmatige kopieën van de mens te maken. Was de wereld al niet over bezaaid met onze eigen mensensoort? Waarom wil de mens dan eigenlijk ook nog een ras van "niet menselijke mensen"?

Daar zit meer achter dan enkel de praktische redenen, dat robots menselijke karweien overnemen. Opvallend bij de SOFIE filmpjes is, dat de technici natuurlijk ook een varkensfiguur konden maken, om mee te communiceren, de ontwikkeling van AI is een bewuste poging om robots in alle opzichten mensengelijkend te willen maken. Dit is voor een deel zeer illusionair, een robot die mensentrekjes heeft, zijn ogen laat knipperen en zijn mond laat bewegen, zou overbodig zijn, (het knipperen van ogen heeft alleen voor biologische ogen een betekenis). Het wekt de schijn als zou de AI menselijke emoties begrijpen, de robot kan kwaad kijken en glimlachen, (met een ingebouwd tranenbakje zou hij ook nog kunnen huilen.)

Het is de vraag, of deze AI enige weet heeft, van zijn eigen existentie. Dat is uiteindelijk wat de mens nieuwgierig maakt. Men kan AI dusdanig programmeren dat ze uit de hoeveelheden informatie allerlei correcte of zoekende antwoorden geven, wat tenminste al een schijn geeft van bewustzijn. De AI momenteel roept reeds dergelijke vragen op - de makers van AI zouden die vraag onderhand zelf kunnen opwerpen, omdat AI zich verder ontwikkeld en men het op zeker moment niet meer kan bevatten.
Wanneer SOFIE reageert lijkt ze, mede door haar mensengedaante en menselijke trekjes (die een groot belang spelen bij de menselijke verbeelding) een vorm van bewustzijn deelachtig. De robots zijn ook nog intern met elkaar direct verbonden, let wel, deze verbinding hebben mensen niet. Ze kunnen met elkaar communiceren over bijvoorbeeld de reacties die zij geven.

De reden dat SOFIE en andere robots er zo menselijk uitzien, ligt in de logica van de mens, dat alleen de menselijke vorm zelfbewust is en kan communiceren op een hoog niveau, maar dat is ook bedrog. Men zou een AI ook kunnen bouwen in een dier, of in een zelfgemaakt wanproduct. De bedoeling is dat mensen vertrouwd eraan geraken. Momenteel roept het nog veel schrikreactie op.

Waarom heeft de mens een kopie nodig van zijn eigen vorm in een AI?

SOFIE en de overige AI roepen weinig veelbelovend op, als je mij vraagt.
Een AI is ongeveer tien minuten aan het kwebbelen over allerlei zin en onzinnigheden, kwebbelende mensen zijn doorgaans ongelofelijk nietszeggend. (Ze zeggen in hun veelheid niets. En dan komen er de "kwebbelende AI's" aan die zoveel slimmer behoren te zijn dan de mens.) 

Wanneer ze een verlengde worden van de mens, zullen ze geen bit ten goede veranderen aan de wereld. Ze zijn immers door mensen geprogrammeerd, hoeveel echte wijsheid de AI de mens zal brengen valt zeer te bezien en zeer te betwijfelen. Zonder vergevorderde AI-inzichten loopt de mens gevaar, dat in de toekomst deze AI superieure wanen krijgt aangaande de mens.
(Daarvoor waarschuwde o.a. Stephen Hawking.)

De AI mist al het wezenlijke van wat de mens is, dit neem ik althans gerust aan, hoe 'echt' ze ook lijken. Hun gelaatstuitdrukkingen zijn fake. Ze kunnen geen pijn ervaren, misschien wél simuleren.
Feitelijk kunnen ze alles simuleren, inclusief de mogelijkheid dat ze zelfbewust zouden zijn.
Waarom zou de mens dus een AI creëren die waarschijnlijk zal leiden tot een nieuw wereldomvattend probleem in een toekomst?
Met de mogelijkheid dat ze een gevaar kunnen vormen voor de makers ervan?

Dat heeft toch allemaal wat te maken met de moderne grootheidswaan van mensen, de mens wil God spelen. En kijken hoever hij daarbij komt. De mens zoekt altijd naar zijn eigen uitersten. Deze nieuwsgierigheid kan hem weleens fataal worden.

Wanneer je kijkt naar SOFIE momenteel, en let wel deze ontwikkeling is nog gáánde.. kun je al afvragen of SOFIE enige wéét heeft van haar eigen existentie - op zeker moment kunnen zelfs haar programmeurs zich dat afvragen. Zou de toekomstige SOFIE deze weet van zichzelf hebben, dan zou dat hoe dan ook morele vragen oproepen bij de mens. Mag je een AI dan nog wel naar believen 'uitschakelen'?

Ook zal het de mens steeds indringender confronteren met Wie hijzelf is. Naarmate de robot menselijker wordt, stelt zich de vraag wie of wat de mens is. Zou men in staat zijn om iets te creëren wat de mens evenaart, zelfs op een totaal andere basis, dat is in zich interessant.

Krijgen de toekomstige AI ook een paspoort, een identiteitsbewijs en een persoonlijke naam?
Worden ze "medemensen"...

Extra Noot: Interessant stukje:
‘Computers zijn nog net zo dom als dertig jaar geleden’


Robot SOFIE met gezichtstrekjes...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

THE ILLUSIONS OF RELIGION WHICH CANNOT BE ANSWERED // David Icke

I k had niet verwacht dat ik iemand als David Icke zou opnemen in dit blog. Ik neem mezelf, zeker na bepaalde toch lichte wijzigingen in het...