zaterdag 17 maart 2018

'Hawking: Leven na de dood is voor mensen die bang zijn'

'Hawking, die met 21 jaar te horen kreeg dat hij aan een ernstige neurologische aandoening  (amyotrofe laterale sclerose) leed en niet lang meer te leven had, laat in een interview met de Britse krant The Guardian weten dat hij niet gelooft dat er ook maar íets is als wij sterven.
"Ik zie de hersenen als een computer die stopt met werken als de onderdelen het niet meer doen. Er is geen hemel of leven na de dood voor kapotte computers; dat is een sprookje voor mensen die bang zijn in het donker", aldus Hawking.
De geheel verlamde wetenschapper, die zijn spoedig te verwachten dood decennia lang wist uit te stellen, liet zich eerder uit over zijn ongeloof in een God of Schepper. In 'Het grote ontwerp', zijn laatste boek dat vorig jaar verscheen, schreef Hawking al dat het 'niet nodig is om God erbij te halen (...) om het universum aan de gang te krijgen'.

Hawking meent dat we helemaal geen welwillende schepper nodig hadden om onze wereld vorm te geven. Het zou allemaal met toeval te maken hebben, zoals zijn M-theorie naar voren brengt. Volgens deze theorie is ons heelal niet het enige heelal, maar er zijn talrijke heelallen;  10^500 (een 10 met 500 nullen) om precies te zijn. En met zoveel heelallen is het helemaal niet zo verwonderlijk dat er in ieder geval één planeet is met exact de juiste omstandigheden voor de mens.
In juni van vorig jaar sprak Hawking zich op de Britse televisie ook al uit over het goddelijke. "De vraag is: Is de manier waarop het universum begon, om redenen die wij niet kennen, bepaald door God? Of werd het bepaald door de wet van de wetenschap? Ik geloof het tweede. Als je wilt, kun je de wetten van de wetenschap 'God' noemen, maar dan is het geen persoonlijke God die je kunt ontmoeten en vragen kunt stellen."
De wetenschapper wijst in het interview met The Guardian niet alleen het idee af dat er een leven na de dood is, hij benadrukt dat we het meeste moeten maken van ons leven door onze mogelijkheden op aarde goed in te vullen. "We moeten de hoogste waarde van onze daden zoeken", aldus Hawking.'
Bron: Trouw.

De hersenen werken op een fundamenteel andere basis dan een computer. Een computer is zichzelf niet bewust laat staan überhaupt bewust. Feit is dat ook de geniale Hawking het niet weet wat God en hiernamaals aangaat. (Inmiddels weet hij het en de troost daarbij is, dat wanneer er niets is wij het ook niet zullen weten.) Het is een understatement om te zeggen dat doodsangst iets is voor mensen die bang zijn in het donker. Het is een fundamentele (en volstrekt logische) vrees. Ook dieren vrezen de dood..

Dit daar gelaten, valt nog te melden dat er NUL bewijs bestaat voor een multiversum en tal van parallelle werelden. De onbewezen theorie van het multiversum wil verklaren waarom er specifiek één heelal uit tevoorschijn kwam, zoals het onze, dat specifieke wetten én leven kon voortbrengen. Ze is gebaseerd op dezelfde natuurwetten als van het Darwiniaanse toeval. Als je maar genoeg experimenten toelaat, volgt vanzelf een keer iets als "het oog". Wanneer je miljarden heelallen bedenkt waar het laten we stellen volledige chaos is en waar niks kan bestaan, volgt vanzelf een keer het tóevallige heelal dat het ónze is. Hoeveel heelallen daarvoor nodig zijn kan niet meer zijn dan een kansberekening, het is onzin het zo precies te stellen zoals Hawking doet*

Maar dit is een theorie.
* Noot: Lees in deze ook volgende stukje (DeMorgen) :
noot,
'Het existentiële belang van de complexe inzichten en formules die de kosmologie nog zal voortbrengen, wordt overdreven.'
Meer dan dit maakt het niet duidelijk, in welke samenhang de kosmologie ons dichter brengt bij de vraag, waarom je überhaupt existeert / en bij fundamentele waaromvragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

THE ILLUSIONS OF RELIGION WHICH CANNOT BE ANSWERED // David Icke

I k had niet verwacht dat ik iemand als David Icke zou opnemen in dit blog. Ik neem mezelf, zeker na bepaalde toch lichte wijzigingen in het...