vrijdag 9 maart 2018

'2 Vandaag / Dierenleed in de Oostvaardersplassen' /c.

Nogmaals, interessant in dit filmpje is de "filosofie" achter "het idee van zogeheten 'nieuwe natuur' ofwel 'oer-natuur'. Geef mij de logica van de boer in onderstaande filmpje maar.
 
De ideeën achter oernatuur stammen uit Darwinistisch denken, maar oernatuur  kun je in het geheel niet vergelijken met de daadwerkelijke ruige uitgestrekte oernatuur zoals bijvoorbeeld met bepaalde oerwouden het geval is. Waar een ontzaglijk grotere overlevingskans is voor dieren (plus en dat is nu eenmaal feit, natuurlijke vijanden.)

Reactie onder dit filmpje:
'De boer heeft helemaal gelijk. Er is een zorgplicht voor dieren en deze dieren zitten gevangen tussen hekken op een kale dorre open vlakte waarvan ook nog eens een groot gedeelte rietgebied is.  (..)  
Nederland is een zakdoekenlandje en je kan een afgeschermd voormalig industrieterrein/ganzen overwinter-gebied geen oernatuur noemen. Dan spoor je niet! Een boer die zijn vee zo verwaarloosd wordt terecht zwaar gestraft en hier laat men het onder het mom van natuur gewoon toe?'
(*Dikke tekst van mij.)

Paarden en koeien behoren niet tot een oernatuur maar zijn boerderijdieren, elke boer zou zijn dieren helpen als zij zouden lijden, staatbosbeheer wil Nederland wijsmaken dat een verwaarloost stervend dier aan zijn lot kan worden overgelaten, want dat is "natuurlijk". Het vergelijk klopt niet, ten eerste is oernatuur en dan in Nederland een fictie - ondanks de ook goede bedoelingen van natuurbeheer, om in Nederland natuurgebieden te behouden en zoveel mogelijk aan elkaar aan te sluiten - Dieren die in een daadwerkelijk oerwoud stervende zijn lopen reeds vroegtijdig kans op natuurlijke vijanden die hun lijden in elk geval sterk verkorten. Dieren bewust laten lijden is onethisch.

Het is een goede oefening om je nogmaals af te vragen waar men het nu over heeft.
En of je inderdaad Darwinistische wetten mag toepassen op dieren die in een fictieve zogenaamde oernatuur leven, een land dat helemaal door mensen is aangelegd en uitgegraven. Dat nietmaals hoort bij specifieke diersoorten. De utopie van Staatsbosbeheer een beetje.

Ondanks het een misschien aardig idee is. Wanneer je zelf weleens wandelt over zulke landschappen waar dieren vrij rondlopen doet het sfeervol aan. Maar aangezien er geen sprake is van natuurlijke overvloed en de dieren feitelijk onnatuurlijk leven in beperkte gebieden - is het een eerder humane plicht de dieren te helpen overwinteren...
 
 

Gepubliceerd op 30 jun. 2017

Het onderstaande filmpje doet interessant uit de doeken hoe het nu zit :
 


Gepubliceerd op 25 sep. 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...