zondag 21 januari 2018

ZEMBLA: Recept voor moord?

"Uit onderzoek van hoogleraar Robbert-Jan Verkes van de Radboud Universiteit blijkt dat antidepressiva tot agressief gedrag kunnen leiden. Dat meldt Zembla.
Al jaren woedt er een debat over de vraag of antidepressiva kunnen leiden tot agressie en zelfs moord.
Zo richtte ‘bioscoopschutter’ James Holmes in 2012 een bloedbad aan in een bioscoop in de VS. Hij kreeg op dat moment een hoge dosis van het antidepressivum Zoloft (sertraline) voorgeschreven.
Ook in Nederland zijn er verschillende moordzaken waarbij de discussie over antidepressiva een rol speelt. Verkes vindt dat artsen patiënten die antidepressiva slikken heel zorgvuldig moeten voorlichten. Hij merkt op dat bij het bijwerkingencentrum Lareb onevenredig veel gevallen zijn gemeld van geweld en antidepressiva. In de VS wordt agressie ook onevenredig vaak gemeld als bijwerking.
In Nijmegen is nieuw onderzoek gedaan met ratten en het antidepressivum citalopram. Een aantal dieren werd vervolgens agressiever. “Ik denk dat je dat ook ziet bij mensen,” aldus Verkes. Hij deed onderzoek naar Ids Idsardi, die in 2008 drie personen neerschoot terwijl hij antidepressiva slikte. Verkes kwam tot de ontdekking dat Idsardi merkbaar agressiever en prikkelbaarder was als hij antidepressiva kreeg."
Bron 9ForNews
Zembla



*Link naar gehele uitzending*

Ik zet mijn twijfels bij deze ZEMBLA uitzending. Het is te zwaar opgezet. Daarbij niet te vergeten enkele feiten, in Amerika kan men een schietwapen in de winkel om de hoek kopen. De aanleiding wordt daarmee vergroot dat jonge mensen wapens gaan gebruiken. Het gegeven, dat niet elk mens een moordenaar is laat staan een moordenaar wordt, verandert mijns inziens niet door inname van medicamenten. Doorgaans worden medicijnen voorgeschreven als kalmerenede effecten, voor een wat "stormachtige" geest. Er is geen definitief bewijs dat kalmerende medicijnen de drempel vergemakkelijken voor mensen, tenzij het gaat om alreeds mensen met extreme gewelddadige neigingen.

De titel van de Zembla uitzending beschouw ik als overdreven en misleidend.
De samenhangen en verbanden zijn verre van afdoende bewezen. Een in principe moordenaar heeft geen medicatie nodig wat hem aanzet tot moorddadige daden. Iemand die een 'natuurlijke' afweer ervaart en een schroom om de fout in te gaan zal niet perse over die grens heengaan, na een bepaalde medicatie. Eerder helpen veel medicijnen in het tegendeel.

Ten laatste nogmaals, waarom geloof je dat er de U.S.A. zoveel gewelddadige moorden plaatsvinden? Elk gezinnetje heeft onderhand een handel wapens in huis. (Obama en andere presidenten kregen het er niet door de vrije wapenhandel af te schaffen, omdat het 'big business' is) ..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...