zaterdag 13 januari 2018

'Frank Drake - Where are All Those Aliens?'

"Most scientists assume that the universe must be populated with innumerable alien intelligences and civilizations—after all, there are billions of galaxies each with billions of stars and planets—we humans can't be so special."

Volgens Frank Drake (van de bekende Drake vergelijking) is ons zonnestelsel en de aarde zulk een saaie plaats, dat het leven feitelijk overal in het heelal zou moeten kunnen ontstaan. Waarom zijn ze niet hier? Daar zijn allerlei antwoorden op, misschien zijn ze 'op weg' .. of ze hebben de aarde uitgezocht als toeristische trekplek, om zich flink te amuseren met wat mensen allemaal doen, maar houden dat liever voor zichzelf.. Het meest logisch antwoord echter zijn de ruimteafstanden. Drake zegt dat de hele wereld van science fiction de mensen misleidt, het heelal is een "grote plaats"  De dichtstbijzijnde ster ligt op 4 lichtjaar afstand, en het is al een hele klus om een fractie van de lichtsnelheid te benaderen.
Proxima Centauri is de ster die zich, zoals de benaming ook aangeeft, het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt: op 4,22 lichtjaar. Vertaald uit het Latijn betekent de naam "de dichtstbijzijnde van (het sterrenbeeld) Centaur". Het is een zwakke rode dwerg die niet met het blote oog te zien is en pas in 1915 ontdekt werd. (Wiki.)
Tegendraads is het dus, dat er waarschijnlijk tig-aardeachtige planeten bestaan waarop leven zich heeft ontwikkeld en mogelijk intelligentie, maar dat de ruimteafstanden dusdanig groot en onoverbrugbaar zijn, dat we daar niks van kunnen opvangen. Let wel, dit is vanuit ons eigen menselijk perspectief. Je denkt bij dergelijke ruimtevluchten ook niet echt aan brandstof, een andere mogelijkheid zou wel het maken van sprongen zijn, men reist van planeet naar planeet, dat zou dan vele generaties kosten. Het punt is dat we het niet weten. (Men kan ook non-biologische wezens de ruimte insturen, die zouden duizenden jaren kunnen overleven.)
Het eindpunt is, wat brengt het ons, laat staan "hun"? Mensen denken altijd in termen van doelen, wat brengt het op, wat levert het ons. Het is evenwel ook zo dat mensen doodgewoon nieuwsgierig zijn. En die nieuwsgierigheid doet ze regelmatig hun grenzen te buiten treden...

:


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...