dinsdag 23 januari 2018

Depressief door chronische ziekte

'De wisselwerking tussen lichaam en geest
"Mensen die chronisch ziek zijn, blijken ook vaker depressief te zijn. Zo kampt liefst een op de zes patiënten met diabetes ook met een depressie. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld. Kun je depressief worden door ziekten? En kan je lichaam ook de geest helpen?
Het verband tussen depressie en ziekten zien we niet alleen bij diabetes. Ook bij hartpatiënten komen depressies driemaal zo vaak voor als gemiddeld bij de bevolking. En mensen met obesitas (ernstig overgewicht) hebben liefst 55 procent meer kans om depressief te worden.
Zo hebben depressieve diabetespatiënten een slechtere glucose-instelling, waardoor ze meer kans hebben op hart- en vaatziekten, nier- en oogproblemen dan patiënten die niet depressief zijn. Depressieve hartpatiënten hebben in het eerste jaar na een hartaanval twee keer zoveel kans op nieuwe hartproblemen. En gedotterde hartpatiënten die ook depressief zijn, hebben een 60 procent hogere kans om vroegtijdig te overlijden.
"Voor patiënten met een hartkwaal is depressie een net zo grote risicofactor als roken", zegt hoogleraar psychiatrische epidemiologie Brenda Penninx. Bij GGZ inGeest, een aan het Amsterdamse VU Medisch Centrum verbonden instelling voor geestelijke gezondheidszorg, doet ze al jaren onderzoek naar het verband tussen depressie en lichamelijke ziekten.
Dat onderzoek is niet alleen van belang voor mensen met lichamelijke ziekten, maar ook voor mensen met psychische aandoeningen. Want het omgekeerde gaat ook op: depressieve mensen hebben meer kans op hartkwalen, diabetes en obesitas. En als ze een van die kwalen hebben, gaan ze er eerder aan dood dan niet-depressieve mensen.
Wat is oorzaak, wat is gevolg, vroeg Penninx zich vaak af. Begint het met een depressie? Of andersom? De wetenschap is er nog niet uit.  Penninx: "Je moet het zien als een vicieuze cirkel: het lichaam grijpt in op de geest en andersom. Waar dat proces wordt aangezwengeld, is niet zo relevant. Het kan zowel psychisch als lichamelijk beginnen."
'Penninx' beschouwd stress als een levensgevaar, waardoor alles ontregeld raakt. Maar we leven immers in een gespannen wereld met dagelijkse stress, van drukte en verkeer en veel zaken waar mensen zich over opwinden of druk om maken. Het lichaam zou teveel stresshormonen en afweerstoffen aanmaken:
"Het lichaam is prima afgestemd op korte perioden van spanning. Dan werken deze stofjes optimaal. Penninx: "Maar op de lange termijn kunnen ze de stofwisseling, de bloeddruk en de energiehuishouding ontregelen. Dat kan leiden tot hart- en vaatziekten, obesitas of diabetes."
Er kan meer misgaan als we lang onder psychische druk staan. Het lichaam raakt erdoor uitgeput en lichaamscellen sterven eerder af. We verouderen kortom sneller. Brenda Penninx: "Dit zou kunnen verklaren waarom depressieve mensen eerder last krijgen van ouderdomsziekten en eerder overlijden dan niet-depressieve mensen."
Een positieve uitwerking op dit alles zou beweging zijn. Laatste is niet zo verbazingwekkend..
"Penninx vindt dat artsen meer oog moeten hebben voor de manier waarop lichaam en geest op elkaar inwerken. "Veel medisch specialisten zijn niet gespitst op psychische klachten", zegt ze. "Ze beseffen onvoldoende dat hun behandeling veel effectiever kan zijn door naar het totale plaatje te kijken."
Bron en hele tekst.

Ik vermoed dat dit nog een beetje in de 'taboesfeer' zit, het effect van het lichaam op de geest en idem dito, de geest op het lichaam. Wel zou ik niet teveel waarde hechten aan cijfers. Als mensen leven we in ontzaglijk veel stress en deels of grootdeels brengt dit het modernistische leven met zich mee. Desondanks blijkt het toch dat mensen ouder worden algemeen. 

Bestaan is altijd een stressfactor geweest, vanaf het oerbestaan was het een strijd om het leven en overleven. Het lichaam kan ontzaglijk veel stress aan, dat je met stress niet oud kunt worden is niet afdoende bewezen, naast oud worden is levenskwaliteit overigens van meer belang dan alleen óud worden..

2 opmerkingen:

  1. Herpes is een ernstige en terugkerende ziekte die niet kan worden genezen door medicijnen of injecties door de Amerikaanse artsen, maar de beste manier om met Herpes om te gaan, is door er natuurlijke kruidengeneesmiddelen voor te nemen, ik heb gelezen over DR JAMES, de grote kruidendokter die genas me van herpes met zijn krachtige kruidengeneesmiddel. Ik nam contact met hem op om te weten hoe hij me kon helpen en hij vertelde me dat ik me geen zorgen hoef te maken dat hij me zal helpen met de natuurlijke kruidenmix na 2 dagen contact met hem op te nemen, hij vertelde me dat de remedie klaar was en hij stuurde het naar mij via UPS SPEED POST en het bereikte me na 3 dagen! Ik gebruikte het medicijn zoals hij me had opgedragen (OCHTEND en AVOND) en ik was genezen! Het is echt een droom, maar ik ben zo blij! voor de mensen die lijden aan de volgende ziekten, kanker, hypothyreoïdie, herpes, COPD, HIV, artritis, HPV, infecties, leverziekte, auto-immuunziekten, de ziekte van Parkinson, lupus, nefrologie en hypertensie, neurologie, verloskunde, gynaecologie en gezondheid van vrouwen, Oncologie, Kindergeneeskunde, Pulmonaal, ACUTE MYELOFIBROSIS, ALZHEIMER's symptomen, BORSTKANKER, DIABETES, HAARVERLIES EN HAARBEHANDELING, NIERZIEKTEN, LEUKEMIE, MYELOÏDE LEUKEMIE, STAMCELBEHANDELING en meer moeten contact opnemen met hem voor een levend medicijn was genezen van herpes en zijn medicijn is legitiem. Ik stuurde hem wat hij vroeg en hij stuurde me zijn medicijn dat ik 3 goede weken nam en vandaag ben ik hier met een negatief resultaat. toen ik ging testen was ik zo blij na het doornemen van zijn medicatie. je kunt hem bereiken via e-mail: drjamesherbalmix@gmail.com
      Whatsapp: +2348152855846

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo allemaal! mijn naam is Noah, ik schrijf dit artikel om het goede werk van DR AKHIGBE te waarderen, dat me onlangs heeft geholpen mijn vrouw terug te brengen die me de afgelopen 6 maanden voor een andere man heeft verlaten. Nadat ik een opmerking van een vrouw op internet had gezien die getuigde hoe ze werd geholpen door DR AKHIGBE, besloot ik ook contact met hem op te nemen voor hulp, omdat ik alleen maar wilde dat ik mijn vrouw, geluk zou krijgen en ervoor zou zorgen dat mijn kind opgroeit met zijn moeder 'ik hou van mijn vrouw'. Ik ben vandaag blij dat hij me heeft geholpen en ik kan met trots zeggen dat mijn vrouw nu weer bij me is en dat ze nu verliefd op me is als nooit tevoren. Heb je hulp nodig in je relatie, zoals het terugkrijgen van je man, vrouw, vriend, vriendin of liefde en familierelatie, dan wil ik trouwen. Kijkers die mijn bericht lezen en de hulp van DR AKHIGBE nodig hebben, moeten contact met hem opnemen via e-mail: drrealakhigbe@gmail.com Je kunt hem ook bellen of contacteren via whatsapp +2349010754824.
    Hij behandelt ook ziekten zoals HIV, HERPES, KANKER, ALS, CHRONISCHE ZIEKTE, HARTZIEKTE, LUPUS, ASTMA, DIABETEN, MAR-BURG VIRUS, HEPATITIS A EN B. ECZEMA, RUGPIJN, UITWENDIGE INFECTIE, ASTMA, MALARIA, DENGUE FEVER, BACTERIA DIARREE, RABIES, OBESITAS, INSOMNIE, PROGENITOR, MENINGITIS, ARTRITIS, EPILEPSIE, BEROEIDING, LYMFEDEM, GALLSTONE, LIK EN BORSTVERGROTING, PULMONAIRE HYPERTENSIE, PENIS EJACULARENTIE , Osteoporose, reuma, schildklier, koude en griep, nierziekte, acme. PROTOPLASMISCHE ERYSIPELAS. enz. Neem vandaag nog contact op met deze geweldige kruidenarts, de vader van de kruidenwortelkuur. via e-mail: drrealakhigbe@gmail.com of whatsApp hem +2349010754824 en word permanent genezen Hij is echt..website: https: drrealakhigbe.weebly.com

    BeantwoordenVerwijderen

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...