donderdag 14 december 2017

Wat is intelligentie?

De voor velen bekende wetenschapper Neil deGrasse Tyson presenteert enige tijd een tv show, het is te zien op een Engelse zender. (Ik kwam het afgelopen nacht weer tegen, maar keek het niet af, omdat ik wilde slapen.)
Hij had het in deze uitzending over het ontstaan van onder meer Twitter en Facebook. Op zeker moment kwam een beetje de vraag aan de orde, of scholen wel goed genoeg zijn voor buitengewoon intelligente mensen. Hierbij kwam oprichter van Facebook ter sprake: Mark Zuckerberg : het zet je toch aan tot bedenkingen. Want wat houdt het eigenlijk in, intelligentie?

Ik had zelfs van Neil deGrasse Tyson een diepere visie verwacht, wanneer je nu laten we zeggen 'superieure intelligentie' koppelt aan persoonlijk materieel succes in de wereld, klopt dit dan eigenlijk wel? Zuckerberg had, net als de oprichter van Twitter, een 'idee', miljoenen mensen hebben waarschijnlijk wel eens een idee of meer ideeën. Het onderscheid was, dat dit "idee insloeg als een bom" voor de Internetwereld. En dat het Zucherberg bijna opslag tot een multimiljardair maakte. Twitter begon ook bij een eenvoudig idee, in eerste plaats onder een vriendenkring van de oprichter. Dan is het eigenlijk enkel nog gaan van A naar B.

Ik beschouw dit echter als een ónjuiste visie op iets als 'intelligentie'. Dat mensen zo hard weglopen met de rijken laat ik maar voor wat het is. Het is eigenlijk nonsens om te veronderstellen, dat Mark Zuckerberg, omdat hij op een "idee" kwam, de doodgewone algemene scholen wel had kunnen overslaan. Intelligentie is toch meer dan het vinden van een weg om snel en flink rijk te worden?

Neil deGrasse Tyson en andere wetenschappers zoals kosmologen en kwantumfysici of biologen zweren religie af, maar de essentie van religie is toch nu juist het zoeken naar de geheimen van het leven. Dat zou je een religieuze geest in zichzelf mogen noemen. Kosmologen en anderen leven meer op het "innerlijk veld" - het lijkt op een vorm van contemplatie, van in zichzelf gekeerd nadenken over het leven. Komt daar intelligentie bij kijken?

In elk geval stelt dat zoveel meer voor, dan het komen op een slim idee dat je opslag onzinnig rijk maakt, zo rijk dat je er helemaal niks meer mee kunt doen, want wat heeft 'Dagobert Duck' er nog aan, behalve dat hij het in een bad kan gooien en erin kan duiken om het wat omhoog te goooien..
Mensen hebben volledig foute en kromme ideeën over wat intelligentie is.

Is de manier hoe de mens momenteel omgaat met zijn wereld érg intelligent?
"Op 15 december 2010 werd Zuckerberg door het Amerikaanse tijdschrift Time verkozen tot "Person of the Year 2010". In november 2016 stond de toen 32-jarige Mark Zuckerberg op nummer 6 van de Forbes-lijst van rijkste Amerikanen met een vermogen van 44,6 miljard dollar."
Heeft Zuckerberg ook maar énig idee, over hoe hij 44,6 miljard dollar ZINNIG kan besteden? Of is hij al alle ZINNIGHEID voorbij, en is zijn intelligentie vervlakt en verstomd tot een vrij algemene en ordinaire materialist?  ........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...