donderdag 30 november 2017

'TEDx Brussels 2010 - Stuart Hameroff - Do we have a quantum Soul?'

Hebben we een kwantum-ziel, daarover heeft Stuart Hameroff het, in een TED. Samen met Roger Penrose heeft hij een alternatieve theorie aangaande het menselijk bewustzijn, hetgeen hij samen brengt met allerlei vragen zoals deze, zou het de redding kunnen zijn van de huidige wereld? ('We zouden ook enkel als breinen kunnen bestaan in een vat, terwijl we een fictieve realiteit dromen'. )
 
Voor de leek is het moeilijk te volgen, maar het komt erop neer dat zoals we weten alle materie bestaat uit steeds kleinere delen, ook neuronen of cellen bestaan uit kleinere deeltjes, uiteindelijk bestaat alles uit atomen en subatomaire deeltjes. Hameroff noemt het microtubules. Zijn opvatting is uiteindelijk, dat alles verrijst uit de kwantummechanica, ook bewustzijn. Door de beschrijving van kwantummechanica die een veel rijkere realiteit beschrijft (met paradoxe mogelijkheden) zou men volgens hem ook uitzonderlijke ervaringen kunnen verklaren zoals bijna dood ervaringen of buitenlichamelijke ervaringen.
 
In een kwantumstaat zou bewustzijn kunnen voortduren, hierbij gevoegd, als men inderdaad een wetenschappelijk bewijs zou vinden voor een alternatieve theorie aangaande bewustzijn :
 
"Neurowetenschappers en filosofen vermoeden dat menselijk bewustzijn te verklaren valt met het onderling gekwebbel van de hersencellen in ons brein. Maar volgens Roger Penrose hebben de hersenen daarbij hulp nodig van kwantummechanica.
We weten hoe het is om de kleur groen te zien, iets te vergeten of liefdesverdriet te voelen. Geen dier als de mens kan zo uitgebreid stilstaan bij zijn eigen hersenspinsels en daden. Maar waar komt dit bewustzijn vandaan?
Het zit hem natuurlijk allemaal in de hersenen. Hoewel nog geen beschrijving bestaat van hoe hersencellen stap voor stap bewustzijn voortbrengen, vinden neurowetenschappers aannemelijk dat het zo werkt. Eén hersencel is zich nergens van bewust. Maar zet tien miljard van deze neuronen bij elkaar en ze vormen hele netwerken met bijzondere eigenschappen, zoals dus bewustzijn.
Roger Penrose (82), emeritus hoogleraar wis- en natuurkunde van de universiteit van Oxford, gelooft daar niks van. Hij heeft een eigen theorie over bewustzijn die haaks staat op de neurowetenschappen. Dat miljarden hersencellen in ons brein met elkaar knap ingewikkelde netwerken vormen, is volgens hem niet voldoende aanleiding voor bewustzijn. Steeds slimmere chiptechnologie tovert een computer ook niet ineens om tot een bewust wezen, redeneert hij. Volgens Penrose heeft bewustzijn daarom meer nodig dan de slim georganiseerde rekenkracht waar neurowetenschappers naar kijken."
Bron en hele artikel uit 'De kennis van Nu'.

Natuurlijk wordt ook Roger Penrose en Stuart Hameroff betwist. Voor mensen die bijzondere ervaringen hadden zoals bijna dood ervaringen zou een alternatieve bewustzijnstheorie die bewustzijn eerder beschouwd als iets van het universum zelf, hoopgevend zijn...

:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...