dinsdag 6 juni 2017

'Waarom zijn we op aarde?

Waarom zijn we op aarde? Een serie op NPO2 (EO), is een interessante poging om verschillende gedachtegangen over wel of geen zin in het leven te laten passeren.
"De gelovige wetenschapper Ard Louis en de niet-gelovige filmmaker David Malone buigen zich over de vraag waarom de mens op aarde is. In hun zoektocht naar zingeving, moraal en (misschien zelfs) God nemen ze het werk van ’s werelds grootste wetenschappers en filosofen onder de loep."
Gesprekken met atheïsten, reductionisten en andere, het is geen eerste poging. Al jaren zijn het verschillende elkaar bestrijdende kampen. De antwoorden van een reductionist in deel 1 laten overigens helemaal niks over, aan ook maar een idee van zingeving.
De realiteit rondom de (hedendaagse) wetenschap is, dat zij reeds min of meer claimen dat ze alle antwoorden binnen handbereik hebben, aangaande de aard en het hoe, en 'hoezo' van de werkelijkheid. En dat is een forse claim voor wie hier de nodige twijfels bij zet.

Maar hoe kun je, als je claimt misschien niet momenteel maar wel over zekere tijd "alles" te begrijpen, eigenlijk ooit beweren dat inderdaad alles kan worden begrepen, wanneer mensen blijven zitten met Fundamentele Levensvragen, aangaande het WAAROM. Waarom zijn we op aarde, met deze klinkende titel volgt feitelijk alleen een misleidende wetenschap, die alles claimt te weten maar per definitie geen invulling kan geven aan juist dit 'waarom'. Daarin faalt zijn niet alleen volkomen, maar ze biedt de nieuwsgierige mens helemaal niks als het hierom gaat.

Je bent er volgens de reductionist voor de flauwekul zelf, zoals de hele kosmos flauwekul is, er is niks voor of achter deze kosmos, er zit geen verdere reden of bedoeling achter, ja, hij wordt bijna kwaad als je daarom vraagt. Waaromvragen behoren niet bij wetenschap, maar hoe kun je dan claimen een almachtig antwoord te hebben op "alles" , bij dat 'alles' behoort in feite een 'waarom'.
Wetenschap biedt de wereld ten alle tijde een incomplete onvolledige puzzel.

Als mens kom je bijna logisch in opstand tegen een aard veronderstelde werkelijkheid, die geen enkele bedoeling heeft, dan er gewoonweg te zijn. Zelfs de vraag over het hóe dit kon gebeuren, is teveel gevraagd voor de reductionist, alsof als enige relevantie blijft het gegeven zelf, dat alles bestaat.

Daarmee, met die onvolledige puzzel, wil men komen tot de "grote finale" , de grote finale van intellect, breinwerk, opsomming van kennis, zoeken naar de grenzen van het heelal, zonder ooit zelfs in aanvang een antwoord te hebben op een waaromvraag. De mens bekijkt des avonds de sterrenhemel, valt daarmee volledig in zijn eigen "niet", het antwoord van de reductionist en nihilist is dat het allemaal niks voorstelt van wezenlijke of verdere waarde, ondanks grenzeloosheid, ondanks er geen antwoord is op waarom er überhaupt een dergelijk heelal bestaat.

Er is wel een poging ondernomen deze laatste vraag te beantwoorden, op eenzelfde manier als de toevalsleer van Darwin, door een multiversum voor te stellen. Een multiversum wordt echter tot een grote absurditeit wanneer men vervolgens uitrekent, hoeveel heelallen er nodig (noodzakelijk) zijn, (een 1 met tig-nullen) om bij louter toeval er één uit te laten tevoorschijn komen, die 'gemaakt' is voor het leven. Het onze. (En dan zonder een glimp op te vangen van dit multiversum.)
Een ander in de uitzending optie is natuurlijk, dat dit heelal er een is en uniek, omdat er een hoger wezen achter schuil gaat. Daarmee krijgt het wel een reden. Het enige wat religies kunnen bieden en wat wetenschap en reductionisme niet kan bieden, is nu juist "een reden".

Maar is er wel een AL-visie mogelijk, zónder de elementaire 'reden' -vraag?
Kun je één vraag of meer vragen zomaar schrappen, bij een zogeheten theorie van alles?
Of geef je dan toe als wetenschap juist daar volledig te falen...

En wat is - per slot - de verdere consequentie, het reduceren van alles en van de mens tot een verder zielloos iets, een zielloos iemand in een even zo onbezielde kosmos, dat raakt aan je leven. Wanneer je daarentegen een andere overtuiging bent toegedaan, herleidt je bestaan niet tot een tijdelijk en verder geheel zinloos iets, maar geef je het er (immers) een belangrijke Dimensie bij........

Noot 7/6: Hierbij de link naar de 1ste aflevering van deze boeiende serie:
'Wezens op zoek naar Zingeving'  (Beschikbaar tot 18 juni)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

THE ILLUSIONS OF RELIGION WHICH CANNOT BE ANSWERED // David Icke

I k had niet verwacht dat ik iemand als David Icke zou opnemen in dit blog. Ik neem mezelf, zeker na bepaalde toch lichte wijzigingen in het...