vrijdag 30 juni 2017

'Waarom zijn we op Aarde?' 3 :Update

LINK:
'Het beest in de mens'
Uitzending tot 9 Juli.

Het beest in de mens
Altijd, in elke cultuur, heeft de mens zich als een moreel wezen beschouwd. Maar is dat gezien onze dierlijke instincten en begeerten geen illusie?

In deel drie van deze vierdelige serie staat de vraag centraal, of morele eigenschappen en dus moraliteit voort is gekomen uit de natuur zelf. Ook dit is niet zomaar een vage vraag, wanneer je jezelf wilt bezinnen op de vragen van het leven, maakt het behoorlijk veel uit. Wanneer je immers van de veronderstelling uitgaat, dat moraliteit en morele eigenschappen slechts een subjectieve verbeelding zijn van mensen en derhalve een subjectieve waarde hebben, stel je daarmee, dat het geen eigenschappen zijn die in de natuur voorkomen.

Dit zou overigens een trieste eindconclusie zijn. Want subjectieve verbeeldingen hebben weinig wortel, ze vallen om als bomen die geworteld zitten op te harde rotsgebergte en reeds omkiepen bij een licht windvlaag. Laatste is wat veel mensen geloven, hoe vaak hoor je niet dat beschaving, en moraliteit slechts een "dun vernislaagje" is en als voorbeeld nemen ze dan een stuk geschiedenis van welhaast eindeloos en tomeloos geweld van mensen tegen andere mensen.

Hierbij zij Terloops opgemerkt, dat het geweld van mensen tegen hun eigen mensensoort evolutionair bijna abnormaal is, want de soorten in de evolutieladder schijnen er een hoop vreedzamer bestaan op na te houden naar soortgenoten......

Jane Goodall in deze aflevering..
 
Frans de Waal en andere personen die veel met apen en apenfamilies optrokken hebben een positief beeld aangaande natuurlijke gedragingen. Ze stellen dat de evolutionaire natuur zelf morele eigenschappen vertoont, onder andere in groepsgemeenschap en samenwerking. Daarbij concludeert een van de gespreksleden dat de ultieme vorm van samenwerking oorlog is. Een "gezamenlijke vijand" hebben is een aspect van samenwerking, maar de uitwerking daarvan is destructief. Anderzijds bevat samenwerking iets van onzelfzuchtige kenmerken, je doet samen iets voor of jezelf of elkaar.
Teneinde, en die vraag vind ik best aangrijpend - zou je kunnen menen dat de kosmos zelf een "morele kosmos" is?

Waarschijnlijk vinden veel zo niet de meeste mensen dat de realiteit niet veel overlaat van een verondersteld idee dat moraliteit in zichzelf een onderdeel kan zijn van de kosmos, net zoals je dat zou kunnen stellen met materie en met bewustzijn.
Zou hier echter iets van waar zijn, dan zou moraliteit "niet" slechts een dun vernislaagje zijn, dat men reeds van zich afwerpt als het economisch niet bijster gaat - maar iets heel fundamenteels.

Dit laatste is hoopvol.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...