zaterdag 29 april 2017

Schapengedrag bij mensen

Wetenschappers van de Universiteit van Leeds hebben ontdekt dat mensen net als schapen kuddegedrag vertonen. Onbewust volgen mensen een zeer kleine minderheid.
De onderzoekers hebben laten zien dat een minderheid van slechts vijf procent al voldoende is om de massa te sturen. De overige 95 procent volgt gewillig, zonder het te beseffen.
Professor Jens Krause voerde een reeks experimenten uit waarbij groepen mensen willekeurig door een grote hal moesten lopen.
Polonaise
Binnen de groep waren enkele mensen die meer gedetailleerde informatie hadden gekregen over hoe ze moesten lopen. De proefpersonen mochten niet met elkaar communiceren, maar moesten wel dicht bij een andere persoon blijven.
Het bleek dat de ‘geïnformeerde individuen’ in alle gevallen werden gevolgd door de massa. Mensen liepen als in een polonaise achter elkaar aan.
Geleid door anderen
In de meeste gevallen realiseerden de deelnemers zich niet dat ze werden geleid door anderen, aldus Krause. “Er zijn sterke overeenkomsten tussen het groepsgedrag van dieren en menselijke menigtes,” zei hij. Mensen laten zich dus heel makkelijk leiden zonder dat ze het zelf doorhebben.
Bron 9ForNews
* University of Leeds

Een van de schokkende feiten uit menselijk gedrag is kuddegedrag, grootschalig of kleinschalig laten mensen hun gedrag bepalen door anderen. Volgzaamheid of kuddegedrag heeft specifieke kenmerken, een onderdeel daarvan is het geloven in het "horen zeggen". Zonder je verder te bekommeren om de feitelijkheid van bronnen, geloof je wat iemand zegt, of dat nou de buurman is, die een bepaalde mening erop nahoudt van een ander buurman (waardoor je collectief pestgedrag oproept in kleine kringen) of op grond van de veronderstelde autoriteit en waarheid van nieuwslezers, journalisten en politici o.a.
Vaak kun je zelf de feitelijke bronnen ook niet achterhalen, want hoe weet iemand of iets feitelijk zo is voorgevallen ergens ter wereld, zoals het wordt meegedeeld? Je bent genoodzaakt af te gaan op naïef vertrouwen, je vertrouwt erop dat een ander jouw iets meedeelt wat waar is.

Schapen volgen elkaar onverbiddelijk zelfs indien ze allen naar een afgrond toe rennen. Mensen doen kolossaal mee aan een oorlog, op commando van één collectieve leider, waarschijnlijk weten veel soldaten die ergens op de wereld meedoen aan oorlog voeren niet eens hoe de realiteit in elkaar steekt, ze voeren zogeheten vredesmissies uit, terwijl ze het tegenovergestelde doen. Ze doen het om de zogenaamde veiligheid te handhaven of te garanderen, omdat wereldmachten hun hebben gezegd dat de nationale veiligheid op het spel staat. Of dat feitelijk zo is, vraagt men zich niet af.

Waarom lopen schapen elkaar op elkaar gepakt ná? Een belangrijk aspect daarvan is althans in de natuur, dat schapen in de groep zelf zoeken naar veiligheid, ze gebruiken in feite elkaar als 'schild', bij mensen bestaat eenzelfde instinct, in de grote groep van een collectief denkt men zich veilig. Dan volgen er allerlei andere wanen, bijvoorbeeld het idee dat wanneer één iemand iets zegt wat tegen een grotere meerderheid ingaat, moet die éne het onvermijdelijk fout hebben, want een meerderheid kan het nooit fout hebben, véél mensen die iets geloven zijn nu eenmaal geloofwaardiger.

Mensen kan men niet alleen alles wijsmaken maar láten zich ook alles wijsmaken, misschien voor een deel uit intellectuele luiheid, het is makkelijker te volgen dan om zelf na te denken. Natuurlijk weten al de wereldmachten daar alles van, ze gebruiken juist deze psychologie van collectieve volgzaamheid, om mensen massaal te sturen naar elk doel dat doorgaans hun eigen machtspositie bepaalt en dient.

Een schaap dat alleen staat voelt zich onveilig, het is zijn natuurlijk schild kwijt..

Het feit dat de meeste mensen ongelofelijk manipuleerbaar zijn, wordt door velen gebruikt, neem de grote commerciële bedrijven, men zou geen reclame voeren als men niet wist dat men daarmee mensen grootschalig kan manipuleren - je kunt veel wijten aan het bijna lakend gebrek aan scepticisme, een kritische geestinstelling.

Het maken van specifieke mensen tot mikpunten, dat kan overigens al beginnen in kleine kringen van buurtjes, waar men een bepaalde buurtbewoner bevooroordeeld en daaruit een kliekje aan pesters ontstaat - tot aan collectieve etiketteringen van groepen mensen, (de hele grond van de concentratiekampen) wat keer op keer bewijst dat mensen kuddegedrag volgen. Kuddegedrag heeft te maken met de waan van veiligheid, als je deel bent van een kliek voelt dat aan als 'machtig', als dominant, als sterk of sterker staan. De prijs die je dus betaald voor het verwerpen van kuddegedrag is, dat je jezelf moet prijsgeven, dat wil zeggen dat je jezelf kwetsbaar opstelt. Zoals een schaap dat zijn natuurlijk schild (de kudde) kwijt is.

Zouden de mensen niet langer manipuleerbaar zijn, tot in de topjes van hun tenen, dan zou men zijn macht gewoonweg verliezen en kwijtraken over de mensen. Want mensen die men niet kan manipuleren onderwerpen zich niet meer aan macht, en ook niet aan allerlei soorten van dreigementen, in de zin van het inspelen op de (instinctieve) angst. Al de grootmachten op de wereld spelen in op collectieve angst, vaak opgeroepen door hun eigen lóze veronderstelde dreigingen. (De angst voor Rusland bijvoorbeeld en zo meer.)
Veel mensen, waaronder machtigen, hebben kennis van de menselijke psychologie, een van de fundamenten van de menselijke geest is het zoeken en verlangen naar veiligheid. Zolang men mensen kan wijsmaken dat hun privé veiligheid ofwel hun collectieve veiligheid in het geding is, door veronderstelde dreigingen in het buitenland, laten mensen zich manipuleren. En omvormen tot schapengedrag en geblér.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...