maandag 10 april 2017

Het fatale bestaan (XXLZ)

Uit: Beknopt feuilleton voor teleurgestelde mensen, afl: 15 (fragment) :
"Ondanks deze grote rijkdom aan middelen om moeilijke en ondoorgrondelijke vraagstukken (enigszins) begrijpelijk te maken, zijn filosofen er niet in geslaagd om de problemen die samenhangen met de fatale aard van het menselijk bestaan op te lossen. Meer dan het opstellen van een aantal mogelijke 'houdingen', waar een mens een handjevol troost aan kan ontlenen of waar hij zich geestelijk mee kan wapenen tegen het noodlot, hebben filosofen niet kunnen bedenken. 
De meest voor de hand liggende houding die mensen kunnen aannemen om zich door de moeilijkheden van het leven heen te slaan is de houding waarbij men zich hult in onverschilligheid en verongelijktheid. De onverschillige mens wéét dat het leven eindig is en dat het bestaan bruut, naar en kortstondig is, maar wendt voor dat dit hem niet echt raakt. Op zijn slechtst wil de onverschillige er niet eens over horen; hij tracht zichzelf te amuseren en zijn gedachten te verstrooien. Nogal wat filosofische houdingen -men spreekt ook wel van: levenskunst- vallen in deze klasse.  
De meest bekende houding die gebaseerd is op onverschilligheid, is de levenskunst van de stoïcijnen, die er naar streven om in elke omstandigheid 'onaangedaan' te zijn. Maar ook de levenskunst van Epicurus, die uitdraagt dat men het leven verdragen kan door te genieten, en zelfs de op niets gebaseerde wil om zich verheven te voelen boven de gewone mens met zijn alledaagse problemen, die ons door Nietzsche wordt aanbevolen, zijn bedoeld om onze onverschilligheid te versterken (...)"

Wider Útsjoch  (Aardig bijvoegsel op voorgaande) ...

PREDIKER :
 
8Alles is vermoeiend,
zozeer dat er geen woorden voor te vinden zijn.
De ogen van een mens kijken, en vinden geen rust»,
zijn oren horen, en ze blijven horen.
9Wat er was, zal er altijd weer zijn,
wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan.
Er is niets nieuws onder de zon».
10Wanneer men van iets zegt: ‘Kijk, iets nieuws,’
dan is het altijd iets dat er sinds lang vervlogen tijden is geweest.
11De vroegere generaties» zijn vergeten,
en ook de komende zullen weer worden vergeten.........
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Insane World of Mega Rich Pastors (B) -

'WHO AM I? Tunde is an independent documentary filmmaker and producer who makes films and internet documentaries on the issues of our wo...